Çin ile İngiltere arasında 'Uygur' krizi

Çin'in Doğu Türkistan ve Uygur meselesinde konuşan İngiliz milletvekillerine yaptırım uygulaması üzerine İngiltere'nin Çin büyükelçisine konuşma yasağı getirdi.

Çin ile İngiltere arasında 'Uygur' krizi
15 Eyl 2021 16:40:39

Çin'in İngiltere Büyükelçisi'nin Avam Kamarası'nda İngiliz milletvekillerine yapacağı konuşmanın "Çin'in İngiltere'ye düşmanca tavrı" nedeniyle iptal edildiği, Çin büyükelçisine İngiltere'nin Avam ve Lordlar Kamaralarında geçici konuşma yasağı getirildiği açıklandı.

Geçtiğimiz günlerde bazı İngiliz milletvekilleri Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygurlara ağır insan hakları ihlallerine giriştiğini belirtmiş, bunun üzerine Çin bu İngiliz milletvekillerine yaptırım uygulama kararı almıştı. İngiltere'nin Çin büyükelçisine koyduğu konuşma yasağı da bu yaptırım kararına misilleme olarak değerlendirildi.

Dosya | Geçmişten bugüne Doğu Türkistan tarihi    Dosya | Geçmişten bugüne Doğu Türkistan tarihi

Londra'daki Çin büyükelçiliği, konulan bu yasak hakkında sert konuşarak "alçak ve korkak bir eylem" dedi. Yine Çin büyükelçiliği yaptığı açıklamada "Birleşik Krallık parlamentosunun bazı üyelerinin kişisel siyasi kazançlar için Çin ile Birleşik Krallık arasındaki ticaret ve işbirliğini engellemeye yönelik bu eylemlerinden Birleşik Krallık zarar görür." denildi.

Gelişmeleri değerlendiren İngiliz Lordlar Kamarası başkanı Lindsay Hoyle, gerilimin nedeninin Çin'in tavrı olduğunu belirterek İngiliz milletvekillerine yaptırım kararının kalkması durumunda Çin büyükelçisine Avam ve Lordlar Kamarası'nda konuşma yasağının da kaldırılacağını belirtti.



0 Yorum

Yorum Yaz