Çin, Uygur zulmünün hesabını veriyor! Uygur Mahkemesi başladı

Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine soykırım uygulayan Çin'e karşı uluslararası mahkeme kuruldu. Londra'da Uygur Mahkemesi'nin ilk duruşması başladı.

Çin, Uygur zulmünün hesabını veriyor! Uygur Mahkemesi başladı
04 Haz 2021 15:24:07

Doğu Türkistan'da Müslüman Uygur Türklerine yönelik  Çin zulmü ilk kez yargıya taşındı. Çin'in Doğu Türkistanlılara yönelik insanlık dışı uygulamalarına  İngiliz parlamentosu Nisan ayında 'soykırım' olarak tanıyan önemli bir karar almıştı. Binlerce Uygur Türkü'nü toplama kamplarında zorla çalıştıran, çocukları sistematik bir şekilde asimilasyon uygulamalarına maruz bırakan Çin'e karşı İngiltere'de "Uygur Mahkemesi" kuruldu. 

UYGUR ZÜLMÜNDE YARGILAMA BAŞLADI

Komünist Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da Müslüman Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar ve diğer Türk topluluklarına yaptığı soykırım ilk kez bağımsız uluslararası bir mahkemede ele alınmaya başlandı. 

Başkent Londra’da 4-7 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek duruşmanın ilki bugün başladı. Uygur Mahkemesi’nde, Doğu Türkistan’daki Çin zulmüne ilişkin raporlar sunulacak. Aynı zamanda Doğu Türkistan’daki toplama kamplarının şahitleri, yaşadıklarını mahkeme önünde anlatacak.

Mahkeme öncesinde basın açıklaması yapan Uygur Hareketi 'Birleşik Krallık’ta yapılacak olan Uygur Mahkemesi’nin soykırım ve insan hakları ile mücadele açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu' belirtti.

Uygur Mahkemesi’nın ilk duruşmaları Westminister’de Church House Konferans Merkezi’nde yapılıyor. Duruşmalar Youtube ve Twitter üzerinden canlı olarak yayınlanıyor. İkinci duruşma ise 10-13 Eylül tarihlerinde yapılacak.

UYGUR SOYKIRIMI İLK KEZ ULUSLARARASI MAHKEMEDE 

Uygur Mahkemesi, Çin Komünist Partisi yetkililerini de soykırıma yönelik iddialara cevap vermek üzere mahkemeye davet etti. Ancak Çin tarafı, bu süreci “kendi iç işlerine müdahale” olarak tanımlayarak reddetti. Pekin hükümeti bu ardından Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa’nın kardeşi Hushtar İsa’yı ömür boyu hapse mahkum etti.

“UYGUR HALKININ HAKLARI İÇİN TARİHİ BİR FIRSATTIR”

Uygur Hareketi’nin İcra Direktörü Rushan Abbas konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Uygur halkının haklarının duyurulması için tarihi fırsattır ve hakikatlerin ortaya çıkacağı kapılar açılacaktır. Bu kapıları sonuna kadar açarak bütün detaylı incelemelerle yaşadıklarımızı anlatacağız. Dünyanın her yerindeki insanlar Çin rejimini işlediği Uygur soykırım suçuna dair tanıklıkları duyabilecek. Umarız uluslararası toplum bu soykırımı sona erdirebilmek için neler yapabileceğini bir kez daha düşünür.”

Öte yandan 2020 yılının Haziran ayında Dünya Uygur Kurultayı’nın Başkanı Dolkun İsa, Sir Geoffrey Nice QC’ye Doğu Türkistan’da yaşanan soykırımı araştırması için bağımsız bir mahkeme kurulması talebinde bulunmuştu. Bu talep üzerine Soykırıma Müdahale Koalisyonu’nun yardımıyla 3 Eylül 2020’de mahkeme kuruldu.



0 Yorum

Yorum Yaz