Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen Galatasaray Meydanı’ndaki eylemleri her hafa engellenen Cumartesi Anneleri, AYM Genel Sekreterliği’ne başvuruda bulunacak.
Gözaltında kaybedilen ve faili meçhul cinayete kurban giden yakınlarının akıbetini sormak için ilk kez 27 Mayıs 1995’te Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi 28 yıldır devam ediyor.
Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun hedef göstermesiyle engellenen Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 700’üncü haftasında polis müdahale etti. 25 Ağustos 2018’den bu yana Cumartesi Annelerine kapatılan Galatasaray Meydanı, Anayasa Mahkemesi (AYM) “ihlal” kararına rağmen abluka altında tutuluyor.
47 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILDI Cumartesi Anneleri’nin mücadele tarihine damga vuran 700’üncü eylemi, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla engellendi, polis müdahalesinde anneler ve savunucuları işkenceyle gözaltına alındı, 47 kişi hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na dava açıldı. Dava kapsamında yargılamalar devam ediyor. 700’üncü hafta eylemine yapılan müdahale sonrası kayıp yakınlarının verdiği adalet mücadelesinin “hafızası” olarak sembol değeri olan Galatasaray Meydanı, polis bariyerleriyle çevrilerek abluka altına alındı. Cumartesi Anneleri’nin meydana girişi ise Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararı gerekçe gösterilerek engellendi.
700’üncü haftadan sonra Cumartesi Anneleri, eylemini İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi binası önünde gerçekleştirdi. Galatasaray Meydanı’nda 160 hafta boyunca süren abluka, 21 Eylül 2021 günü kaldırıldı. Ancak aynı gün, meydan tekrar polis bariyerleriyle ablukaya alındı.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla birlikte Cumartesi Anneleri de 782’nci haftasından itibaren eylemlerini online gerçekleştirdi.
MEZARLIK ANMASINDA MÜDAHALE Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü dolayısıyla 30 Ağustos 2022 tarihinde Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda gerçekleştirmek istedikleri açıklama sırasında polis müdahalesinde gözaltına alınan Cumartesi Anneleri hakkında, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen dağılmama” iddiasıyla dava açıldı.
AYM’DEN ‘İHLAL’ KARARI
Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemine dönük polis müdehalesi ve ablukaya karşı Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yapılan başvuruyu 23 Şubat 2023 tarihinde karara bağlayan AYM, 24 yıldır devam eden eylemin kamu düzenini zedelemeyeceğini belirterek, hak ihlali kararı verdi.
KARAR UYGULANMIYOR AYM’nin ihlal kararı sonrası 8 Nisan’da Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirmek isteyen Cumartesi Anneleri, bir kez daha engellenerek, gözaltına alındı. Galatasaray Meydanı’ndan ve kayıplarını aramaktan vazgeçmeyen Cumartesi Anneleri, her hafta gittikleri Galatasaray Meydanı’nda polis tarafından gözaltına alınıyor.
AYM GENEL SEKRETERLİĞİNE BAŞVURU İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, yasak kararlarının hukuka uygun olmadığını belirterek, Cumartesi Anneleri’nin sesinin duyulmasını engellemeye çalışıldığını dile getirdi. AYM kararlarının uygulanmasının ülkeyi yöneten tüm kurumların sorumluluğunda olduğunu kaydeden Yoleri, kararın uygulanması için hem valiliğe başvurduklarını hem İçişleri Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini aktardı. Yoleri, AYM Genel Sekreterliği’ne başvuruda bulunacaklarını ve kararın uygulanması için gerekli girişimlerde bulunmalarını isteyeceklerini söyledi.
Yoleri, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nihayetinde Cumartesi Anneleri, 28 yıldır devlete sürekli suçunu hatırlatıyor. Dolayısıyla devletin reddedemeyeceği bir insanlığa karşı suçtan bahsediyoruz. Devletin işlenen insanlığa karşı suçlarla yüzleşmesini istiyor. Bu suçun üstü örtülmediği gibi failler aradan 40 yılda geçse bulunur, yargılanır, bunun hesabı verilir ya da bunun hesabı sorulur. Bu yüzden de Cumartesi Annelerinin mücadelesine destek vermek, dayanışmak, hepimizin boynunun borcu.”