Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay duyurdu: e-Devlet’te ‘dijital kimlik’ dönemi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, e-Devlet’e, “dijital kimlik” uygulamasının getirileceğini açıkladı. Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen, “Dijital Türkiye 2023 1. Toplantısı”na katıldı. Oktay, yaptığı konuşmada, “62 milyona yakın vatandaşımız tarafından aktif olarak kullanılan e-Devlet Kapısı, hem Türkiye’nin dijital yüzü hem de yüz akıdır. Milletimiz ister ‘türkiye.gov.tr’ üzerinden isterlerse mobil uygulama üzerinden, 7 bine yakın hizmete 7 gün 24 saat … Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay duyurdu: e-Devlet’te ‘dijital kimlik’ dönemi Devamı »

Eklenme Tarihi: 02 Oca 2023
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 02 Oca 2023
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay duyurdu: e-Devlet’te ‘dijital kimlik’ dönemi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, e-Devlet’e, “dijital kimlik” uygulamasının getirileceğini açıkladı.

Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen, “Dijital Türkiye 2023 1. Toplantısı”na katıldı. Oktay, yaptığı konuşmada, “62 milyona yakın vatandaşımız tarafından aktif olarak kullanılan e-Devlet Kapısı, hem Türkiye’nin dijital yüzü hem de yüz akıdır. Milletimiz ister ‘türkiye.gov.tr’ üzerinden isterlerse mobil uygulama üzerinden, 7 bine yakın hizmete 7 gün 24 saat dünyanın her yerinden erişebilmektedir. e-Devlet, geçtiğimiz yıl 3 milyar 600 milyon defa yüzde 95 memnuniyet oranıyla kullanılmıştır” ifadesini kullandı.

Tüm dijital kamu hizmetlerini daha kullanıcı dostu ve kolaylıkla erişilebilir hale getirmeye çalıştıklarını kaydeden Oktay, şunları söyledi:

“Bu kapsamda bir alandaki tüm hizmetleri tek ekranda sunan bütünleşik hizmetlerden, ‘İkametgâhım’, ‘Çalışma Hayatım’, ‘Hac ve Umre İşlemleri’ yoğun rağbet görmektedir.

“Dijital kimliklerle e-Devlet’e girebilecek”

Üzerinde çalışılan, ‘Askerliğim’ bütünleşik hizmeti de 2023’ün ilk çeyreğinde e-Devlet Kapısı üzerinden kullanıma sunulmuş olacak. Böylece; askerlik çağı öncesi, yoklama dönemi, celp ve sevk dönemi, muvazzaflık dönemi ve yedeklik dönemini içeren; tüm askerlik sürecini kapsayan iş ve işlemler e-Devlet’te tamamlanabilecek. e-Devlet’te yeni bir devrim olacak blok zincir tabanlı bir giriş sistemini, dijital kimliği getiriyoruz. e-Cüzdan uygulaması kapsamında çalışacak giriş sistemi ile vatandaşlarımız blok zincir ağında oluşturulmuş dijital kimliklerle e-Devlet’e girebilecek.

Online e-Devlet’ten offline e-Devlet’e geçişin, yani kullanıcılar açısından dijital bilgilerinin cep telefonlarında güvenli bir şekilde tutulabildiği bir sisteme doğru evrilerek ilk adımlarını bugün attığımız bu çalışmamız gelişerek yeni kolaylıkların kapısını aralayacak.”

“Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi kullanıma açıldı”

Oktay, belediyeler ve iş dünyasını da kapsayan dijital hizmetlerin sayısını her geçen gün artırdıklarına dikkat çekerek, “Veri paylaşımını henüz tamamlamayan belediyeler ile sanayi ve ticaret odalarının gerekli hassasiyeti en hızlı şekilde göstermelerini bekliyoruz. Aksi takdirde, vatandaşlarımızın konforu için idari yaptırımlarla süreci hızlandırmak zorunda kalabiliriz. Bununla birlikte kullanıcıların güvenliğini artırmak yönünde önemli bir hamle olan çift doğrulama ile giriş kullanımını yaygınlaştırıyoruz” dedi.

Oktay, “Pek çok ülkeden önce başlayarak öncü olduğumuz e-Devlet çalışmaları gibi, ‘Yeşil e-Devlet’ çalışmalarında da çevre ve iklim dostu çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlara ek olarak kamu kurumlarının merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatlarında yer alan tüm birimlerine dijital kimlik kazandıran Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi (DETSİS) kullanıma açıldı” diye konuştu.