Cumhurbaşkanlığı’na doğrudan bağlı Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Salih Talay, 85 milyon kişinin e-Devlet verisinin çalındığına dair iddiaları yalanladı. Halihazırda e-Devlet Kapısı kullanıcısı sayısının 63 milyon olduğunu belirten Talay, bu durumun iddiaların asılsız olduğunu gösterdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Siber Güvenlik Dairesi Başkanı Salih Talay, Türkiye gündemini sarsan “e-Devlet Kapısı’nda veri sızıntısı” haberlerine ilişkin Türksat Gölbaşı yerleşkesinde açıklama yaptı.
Talay, son dönemde “85 milyon kişinin e-Devlet verisinin çalındığına” ilişkin iddiaların ortaya atıldığını ama halihazırda e-Devlet Kapısı kullanıcısı sayısının 63 milyon olduğunu, bunun da iddiaların asılsız olduğunu gösterdiğini söyledi.
‘TEKNİK OLARAK MÜMKÜN DEĞİL’
Talay, e-Devlet’in vatandaşların kamu hizmetlerine ulaşmaları noktasında bir geçiş kapısı niteliğinde olduğunu dile getirerek, “Sistemde, kullanıcılara ilişkin profil bilgileri ve kullanıcı hesapları dışında herhangi bir veri tutulmuyor. Dolayısıyla (sızdığı iddia edilen) bu verilerin teknik olarak e-Devlet Kapısı’ndan çalınmış olması mümkün değil” dedi.
‘HEM İDARİ HEM HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ’
Çalındığı iddia edilen verilerin satışa çıkartıldığı web sitelerini incelediklerinde, söz konusu sitelerin ağırlıklı olarak oltalama içerikli siteler olduğunu gördüklerini belirten Talay, “Siteye kayıt olmak ve bilgi paylaşmak vatandaşlarımız açısından büyük bir risk oluşturuyor. Dijital dünyaya aktardığımız veriler kaybolmuyor. Geçmişte saldırganlar tarafından değişik kaynaklardan, ağırlık olarak da oltalama saldırısı tekniğiyle elde edilmiş veriler, değişik dönemde tekrar tekrar dolaşıma sokuluyor” ifadelerini kullandı.
Talay, gerek e-Devlet Kapısı gerekse Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin, konuyla ilgili farklı dönemlerde ortaya çıkan asılsız iddiaları yalanlayarak kamuoyunu bilgilendirdiğine dikkati çekti. Talay, yaşanan son olaya ilişkin hem idari hem de hukuki süreci başlatacaklarını söyledi.