Avrupa ülkelerinde yaşlı nüfus hızla artıyor. Yaşlılara yönelik bakım krizi derinleşirken, Danimarka’da Müslüman yaşlıların ihtiyaçlarına göre tasarlanan bir yaşlı yurdu projesi hayata geçirilecek. Projenin sorumlularıyla görüştük.
Danimarka İslam Toplumu (DİT) ülkede artan yaşlı nüfusun bakım ihtiyaçlarını gidermek amacıyla bir “Yaşlılar Yurdu” projesini hayata geçirecek. 50 bin metrekare arazi üzerinde 5 bin metrekare kapalı alana sahip olan ve Fuglebjerg Næstved şehrinde bulunan projenin 2024 yılında tamamlanması planlanıyor.
Danimarka’da Müslüman kökenli yaşlıların sayısının 2025 yılında 80 bin civarında olması bekleniyor. İleri yaşlarda bakıma ihtiyaç duyacak bu grubun kültürel ve dinî anlamda özel ihtiyaçları da var.
Projeyle ilgili Perspektif’e konuşan Danimarka İslam Toplumu Başkanı Mustafa İncikli, bu ihtiyacı şöyle tanımlıyor: “Müslüman yaşlıların helal gıdadan mahremiyet konusundaki hassasiyetlere kadar birçok alanda öncelikleri var. Bu ihtiyaçları gözeten, aynı zamanda ülkemizdeki bakım krizinin çözülmesine de katkı sunan bir proje geliştirdik. Belediyemize bina ile ilgili müracaatta bulunduk. Bakanlık’la da iletişim ve destek hâlinde projemizi ilerletiyoruz. 2 yıllık bir ön hazırlık ve Ar-Ge sürecini tamamlamak üzereyiz.”
İlk etapta 34 kişiye bakım hizmetlerinin sağlanacağı projede sağlık ve psikososyal destek hizmetleri, mescit, berber, fizyoterapi alanları, jimnastik imkânı, hobi bahçeleri, ayak bakım hizmetleri ve çeşitli etkinlik alanlarının oluşturulması planlanıyor. Yurdun açıldıktan sonra gönüllülerin katkısına açık olacağını belirten İncikli, Müslüman gençlerin yaşlılarla birlikte gerçekleştireceği etkinliklerin de planlandığını açıkladı.
Danimarka ve Avrupa’da Bir İlk
Projeye Müslüman cemaatin içerisinden olumlu tepkiler aldıklarını belirten İncikli, projenin dolduracağı boşluğu şu şekilde anlatıyor: “Danimarka’da aile içerisinde hem kadın hem erkek çalışmak durumunda. Böyle durumlarda yaşlılarımızın aile içinde bakımının yapılması da zorlaşıyor. Mevcut durumda yaşlılarımızın bakım ihtiyacı çok büyük. Onlara kendilerini rahat ve mutlu hissedecekleri, aynı zamanda dinî anlamda da gönül rahatlığıyla konaklayabilecekleri bir alan açmamız gerekiyordu. Projemiz yalnızca Türkiye kökenlilere değil, her tür etnik kökenden Müslüman’ın beklentisini karşılayacak şekilde oluşturuldu. Danimarka’da ve Avrupa’da ilk olacak bu projenin diğer girişimlere de örnek olacağını düşünüyoruz.”
Yaşlılar yurdunda konaklayan herkesin kendisine ait odasının olacağını, her odada banyo, tuvalet ve ufak bir mutfağın yer alacağını belirten İncikli, en küçük odanın 35 metrekare olarak düşünüldüğünü ekliyor. Özel odalar haricinde ortak alanlarda sosyal, kültürel ve dinî etkinlikler de yer alacak.
“Yaşlılarımıza anne ve babalarımıza duyduğumuz şefkatle bakım vereceğiz.” diyen İncikli, projede üç gruba hizmet verileceğini belirtiyor: “Tamamen yatalak olan yaşlılarımız, demans hastası olan yaşlılarımız ve kendi işlerini görebilmesine rağmen burada kalıp sosyalleşmek isteyen yaşlılarımız olmak üzere üç farklı hedef kitlemiz burada hizmet alacak.”
“Bu Proje Bizim Büyüklerimize Vefa Borcumuz”
Proje şefi olan Asya Sarıkaya da kurulması planlanan yaşlılar yurduyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Projemizin tüm aşamalarında şeffaf bir işleyişle resmî kurumlarla bağlantı hâlindeyiz. Müslüman yaşlıların ihtiyaçlarını dikkate alan bir kurumsallaşma konusunda şimdiye kadar Danimarka’da mesafe kat edememiştik. Şimdi bu eksikliği gideriyoruz. Bu proje aynı zamanda Danimarka’da yaşayan Müslümanlara buranın ayrılmaz parçaları olduğunu da gösteren bir proje.”
Özellikle ilk nesil göçmen işçilerin yaşlılıklarında içinde bulunduğu duruma dikkat çeken Sarıkaya, şunları ekliyor: “Bu ülkeye işçi olarak gelen, arkalarında ailelerini bırakıp burada çocuklarına iyi bir gelecek sunmak için çalışan büyüklerimiz, yaşlılık döneminde her şeyin en iyisini hak ediyorlar. Biz, büyüklerimizin bize sunduğu geleceğin üstünde ellerimizi bağlayıp, ‘Kusura bakmayın, şimdi size bakamıyoruz.’ diyemeyiz. Dolayısıyla bu proje, bizim büyüklerimize bir vefa borcumuz aslında.”
Danimarka’da devlet kurumlarıyla iş birliği içerisinde sürdürülen proje için Sarıkaya şu eklemeyi yapıyor: “Biz ülkemizdeki yaşlıların ihtiyaçlarını gidermek için elimizi uzattık. Siz de elinizi verin. Hep birlikte bu projeyi güzel bir yere getirelim.”