Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) "ses ve görüntü kaydı alınmasını" yasaklayan genelgesiyle ilgili daha önce verdiği iptal kararına yapılan itirazı da reddetti. Karar, Diyarbakır Barosu Başkanlığı’nın açtığı dava sonucunda alınırken, genelgenin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle hukuki olarak geçersiz sayıldığı belirtildi.
Genelgenin İptal Gerekçesi: Danıştay 10. Dairesi, genelgeyi iptal ederken şu ifadeleri kullandı: "Genelgeyle getirilen düzenlemelerin, temel hak ve özgürlüklerden olan haberleşme ve basın hürriyetine kural ve sınırlamalar getirdiği anlaşılmıştır. Bu haliyle, yasama organının tasarrufu olan kanun yerine yürütme organına bağlı davalı idarece genelge niteliğinde düzenlemelerle temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması, Anayasa’nın 7. ve 13. maddelerine aykırıdır. Genelgede hukuka uyarlık bulunmamıştır."
Emniyetin İtirazı Reddedildi İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Danıştay’ın bu kararına yaptığı itiraz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından reddedildi. Kurul, genelgenin demokratik bir toplumda temel haklara aykırı bir müdahale olduğunu belirtti.
Meşru Hakka Müdahale Niteliği Danıştay, kararın ek gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Anayasa'nın 13 ve 26. maddeleri kapsamında, hak ve özgürlüklerin sınırlanması dar bir alanda yapılabilir ve bu sınırlamalar ölçülü bir dengenin gözetilmesini gerektirir. Ancak, ses ve görüntü kaydı yasağı, bireylerin haber alma özgürlüğünü ve basının görevini yerine getirmesini engelleyerek demokratik bir toplumda gerekli olmayan ve hukuken kabul edilemez bir müdahale oluşturmaktadır."
Sonuç: Danıştay’ın bu kararıyla, EGM’nin ses ve görüntü kaydı yasağı getiren genelgesi hukuki olarak tamamen geçersiz hale gelirken, basın ve bireylerin haber alma özgürlüğüne yönelik önemli bir hukuki kazanım sağlandı.