DEM Parti’den ‘13 maddelik liste’ açıklaması: Erdoğan’a sunulmadı, kamuoyunda zaten biliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti heyeti arasında gerçekleşen görüşmede 13 maddelik bir talep listesi sunulduğu iddia edildi. DEM Parti ise bu iddiayı yalanladı: “Bu talepler aylardır kamuoyunda paylaşılıyor, Erdoğan’a sunulmadı.”

Eklenme Tarihi: 12 Nis 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 12 Nis 2025
DEM Parti’den ‘13 maddelik liste’ açıklaması: Erdoğan’a sunulmadı, kamuoyunda zaten biliniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile DEM Parti milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan’ın oluşturduğu İmralı heyeti arasında gerçekleşen görüşmeye dair yeni iddialar gündeme geldi. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmeye AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Âlâ ile MİT Başkanı İbrahim Kalın da katıldı.

İddiaya göre, DEM Parti heyeti görüşmede ‘yeni bir çözüm süreci’ kapsamında 13 maddelik bir istek listesi sundu. Ancak bu iddia kısa sürede parti tarafından yalanlandı.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu 13 maddenin Erdoğan’a sunulmadığını belirtti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Görüşme sonrası yaptığımız yazılı açıklamada da belirtildiği gibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir ‘talepler listesi’ sunulmamıştır. Bazı yayın organlarında yer alan ve ‘13 Maddelik Talepler Listesi’ olarak servis edilen maddeler, partimizin uzun süredir kamuoyunda dile getirdiği başlıklardır. Bu taleplerin, görüşmede sunulmuş gibi yansıtılması doğru değildir.”

İddia Edilen 13 Madde Şunlardı:

- Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılsın.

- PKK’nın silahsızlanması için özel yasa çıkarılsın.

- Eşit yurttaşlık yasalarla güvence altına alınsın.

- Demokratik Dönüşüm ve Barış Kanun Teklifi hazırlansın.

- Hasta tutuklular serbest bırakılsın.

- Meclis’te barış süreci için özel komisyon kurulsun.

- TBMM Başkanı tüm partilerle uzlaşı metni hazırlasın.

- Kayyum uygulamaları sona ersin.

- Cezaevindeki belediye başkanları serbest bırakılsın.

- “Umut hakkı” yasa teklifleri gündeme alınsın.

- Örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılsın.

- Terörle Mücadele Kanunu değiştirilsin.

- AİHM ve AYM kararları mutlaka uygulansın.

DEM Parti açıklamasında, görüşmenin sürecin nasıl ilerleyeceğine dair bir değerlendirme toplantısı olduğunu, kamuoyunda zaten bilinen taleplerin yeni bir belge gibi sunulmasının manipülasyon anlamına geldiğini vurguladı.