Hatay’da 6 Şubat depremlerinde yıkılan Cemil Çapar Apartmanı davasında, müteahhit Mehmet Özkan’ın tahliye talebi reddedildi. Duruşmadaki talebi tepki çeken Özkan, “Teslim etmem gereken devlet ihalesi işleri ve TOKİ işim var. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.
Hatay’da, 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 51 kişinin hayatını kaybettiği Cemil Çapar Apartmanı davasının ikinci duruşması görüldü. Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, apartmanın müteahhidi Mehmet Özkan, devlet ihale işleri ve TOKİ projeleri olduğunu belirterek tahliyesini talep etti. Ancak mahkeme, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 13 Eylül 2024’e erteledi.
Duruşmada depremde yakınlarını kaybeden aileler de hazır bulundu. Aileler, “Evlatlarımızın yanarak kül oluşunu izledik. Sorumluların en ağır cezayı almalarını istiyoruz” dedi ve apartmanın altındaki marketin kolonları kestiğini iddia etti.
Avukat Seher Eriş duruşma sonrası yaptığı değerlendirmede, “Antakya’da 51 kişinin hayatını kaybettiği Cemil Çapar Apartmanı’ndan sağ çıkanlar, binanın 8 saniyede yıkıldığını ve ardından yangın çıktığını, pek çok insanın cansız bedenlerini bulamadıklarını belirtmişti. Bilirkişi raporunda müteahhit asli kusurlu tespit edilmişti. Bugünkü duruşmada Mehmet Özkan, teslim etmesi gereken devlet ihale işleri ve TOKİ işi olduğunu söyleyerek tahliyesini talep etti. Mahkeme ise tutukluluğun devamına karar verdi. Bunca yıkımın, ölümün üstüne TOKİ’ler kimlere yaptırılıyor?” ifadelerini kullandı.
Adalet Peşinde Aileleri Platformu’ndan yapılan açıklamada, TOKİ projeleri ve benzeri büyük inşaat projelerinde daha sıkı denetim ve kalite kontrol mekanizmalarının gerekliliği vurgulandı. Yaşanan büyük yıkım ve can kayıplarının, inşaat sektöründe güvenlik ve kalite standartlarının önemini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi ve hukuki sürecin titizlikle yürütülmesi gerektiği ifade edildi.