Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Halihazırda sistemimize kayıtlı refakatsiz çocuk sayısı bin 912. Bu çocuklarımızdan bin 582’sini ailelerine kavuşturmuşuz” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Hatay’da kurulan çadır kenti ziyaretinde basın açıklaması yaptı.
Bakan Yanık, “Depremin etkilerinin bugünden yarına ortadan kalkmayacağının farkındayız. 10 ilimizi doğrudan etkileyen, 13.5 milyon vatandaşımızın doğrudan etkilendiği bir afetten bahsediyoruz ve deprem bölgesi dışına çıkan vatandaşımızla birlikte 85 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak hepimizin üzerinde ağır etki bırakan bir süreçten bahsediyoruz” dedi.
2 yıllık “Psikososyal Destek Eylem Plan” oluşturduklarını belirten Yanık, depremzede çocuklar hakkında ise şu açıklamayı yaptı:
“Depremle beraber bir de depremzede çocuklarımız gerçeği var. Halihazırda sistemimize kayıtlı refakatsiz çocuk sayısı bin 912. Bu çocuklarımızdan bin 582’sini ailelerine kavuşturmuşuz. Hastanede takibi yapılan 230 çocuğumuz var. Bizim bakanlığımızın kuruluşlarına aldığımız 100 çocuğumuz var. Bu bin 912 çocuktan bin 832’sinin kimliği belirlenmiş. Kimliği bilinmeyen çocuklarımızdan bir kısmı hastanelerde kendini ifade edebilecek yaşta olmasına rağmen bilinci kapalı biçimde hastanelerde halihazırda tedavisi devam eden, bir kısmı da maalesef kendini ifade edemeyecek küçük yaşlarda, 0-1, 0-2 yaş grubundaki çocuklarımız. Dolayısıyla diğer kimliklendirme imkanlarıyla bu çocuklarımızın da kimliklerini tespit ederek ailelerine bilgilerini ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunların dışında hastanelerde ya da defni gerçekleşmiş ve sonrasında da DNA eşleşmesiyle tespit ettiğimiz 234 çocuğumuzun da vefat ettiği bilgisini temin ettik ve bunu da aileleriyle paylaşmış olduk. Dolayısıyla çocuklarımızla alakalı her türlü dezenformasyona rağmen, her türlü kara propagandaya rağmen onların bakım ve gözetimini, onların her türlü imkana kavuşabilmeleri için dikkatle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Öncelikle güvenliklerinin sağlanması, kimlik tespitlerinin yapılması, ailelerine ulaştırılması, tedavilerinin tamamlanması noktasında ve daha sonrasında da eğer yakınlarından bakım ve gözetim yükümlülüğünü sağlayacak yetişkin yoksa devlet bakımına alınması noktasında elimizden gelen her türlü çalışmayı yaptık yapıyoruz ve yapacağız.”