Dünyanın en büyük zeytin üreticilerinden biri olan Türkiye'de, zeytinliklerle ilgili Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar tartışmalara neden olmuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Yönetmeliği’ne ilişkin, 1 Mart 2022'de yayımlanan karar zeytin sahalarında madencilik faaliyetlerinin yürütülmesine izin verilmesini kabul etmişti.
Tartışmalara neden olan karar çok sayıda tepki çekmişti. DEVA Partisi, kararın iptaline ilişkin Danıştay'a başvurdu.
"ANAYASAYA AYKIRI"
Partinin Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Evrim Rızvanoğlu, başvuruya ilişkin yapılan açıklamada, zeytinlik alanların, ‘Zeytincilik Kanunu’ ile özel koruma altına alındığı hatırlatılarak, "Bir yönetmelik değişikliği ile madencilik faaliyetlerine açılmasının geri dönülemez tahribatlara yol açacaktır" dedi.
Düzenlemenin Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’a, anayasanın tarım alanlarının ve çevrenin korunmasına ilişkin 45. ve 56. maddelerine ve Türkiye'nin de tarafı olduğu Uluslararası Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Anlaşması’nın çeşitli hükümlerine de aykırı olduğunu söyledi.
"İZİN VERMEYECEĞİZ"
Elektrik üretim amacına yönelik maden faaliyetleri hem zeytin ağaçlarının sökülmesi ve taşınması nedeniyle hem de çıkarma sırasında etrafa yayacağı kimyevi atık, toz ve duman nedeniyle zeytin ağaçlarına ve zeytinliklere büyük bir zarar vereceğini söyleyen Rızvanoğlu, Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'daki koruyucu hükümlerin yok sayıldığını vurguladı.
Rızvanoğlu, "DEVA Partisi olarak, zeytinlik alanların madencilik adı altında ranta açılmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.