Dezenformasyon ile yabancıları hedef aldılar

Twitter’da birçok kullanıcı ve haber platformu tarafından paylaşılan görüntülerdeki 3 Filistinli’nin, Taksim saldırısıyla dalga geçtiği, İstiklal Caddesi’nde bulunanları korkutmaya çalıştığı ve “insanların acısıyla alay ettiği” öne sürüldü. Türkiye’deki göçmen karşıtı basın ve sosyal medya hesapları tarafından Filistinli ya da Suriyelilere ait olduğu iddia edilen bir video üzerinden yürütülen algı operasyonu gerçeklerle başa çıkamıyor.  Filistinli bir … Dezenformasyon ile yabancıları hedef aldılar Devamı »

Eklenme Tarihi: 20 Kas 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 20 Kas 2022
Dezenformasyon ile yabancıları hedef aldılar

Twitter’da birçok kullanıcı ve haber platformu tarafından paylaşılan görüntülerdeki 3 Filistinli’nin, Taksim saldırısıyla dalga geçtiği, İstiklal Caddesi’nde bulunanları korkutmaya çalıştığı ve “insanların acısıyla alay ettiği” öne sürüldü.

Türkiye’deki göçmen karşıtı basın ve sosyal medya hesapları tarafından Filistinli ya da Suriyelilere ait olduğu iddia edilen bir video üzerinden yürütülen algı operasyonu gerçeklerle başa çıkamıyor.

Filistinli bir sosyal medya hesabı tarafından 6 Kasım 2022 tarihinde ilk defa paylaşılan videoda 13 Kasım 2022 tarihinde İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen bombalı saldırı üzerinden Türkiye’nin hedef alındığı iddia edildi. Filistinli gençlerin çektiği video ile bombalama eyleminin olduğu Taksim’deki olayı alaya aldığı, saldırıyla dalga geçtiği iddia edildi.

Türkiye’de ‘alışveriş yaparken başlarına gelen olayları’ aktaran Filistinlilerin çektikleri Tiktok videosunun hem eski tarihli olduğu hem de bombalama eylemini alaya alma ile hiçbir ilgisi olmadığı tespit edildi.

Anadolu Ajansı’nın edindiği bilgilere göre bahsi geçen videoda şahısların çektikleri videonun bomba, alaya alma ve Taksim’deki olayla hiçbir ilgisi olmadığı belirtildi.

Videodaki şahısların çektikleri videoya dair de, “İstanbul’da en çok sinirlendiğim olay; çıkıp geziyorsun dolanıyorsun bir şeyler alacaksın bir bakıyorsun…” derken, şapkalı kişinin gelerek poşeti kaparak kaçtığı görülüyor.” aktarımı yapıldı.

Irkçılıkları ile sosyal medya üzerinden göçmenlere dönük nefret dalgası oluşturmayı hedefleyen ve yalan beyanlarla yabancıları hedef gösteren basının gerçeklerle hiçbir şekilde ilgilenmediği görüldü.

Yalan çıkan haberi nefret objesi olarak sunan sosyal medya hesapları ve basının yalan çıkan haberin ardından bile paylaşımlarını kaldırmadığı ve konuya dair kamuoyunu yanlış bilgilendirip kara propaganda da bulunduklarına dair özür dilememeleri dikkat çekti.

Sosyal medya üzerinden dezenformasyona başvuran siyasiler ve basına ait hesapların ilgili kimi paylaşımları;

taksim-bombalama-video-yalan1.jpg taksim-bombalama-video-yalan2.jpg taksim-bombalama-video-yalan3.jpg