Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, '10 büyükelçi' kriz süreci hakkında konuştu: Elçiler birbirini suçlamaya başladı

Eklenme Tarihi: 28 Eki 2021
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, '10 büyükelçi' kriz süreci hakkında konuştu: Elçiler birbirini suçlamaya başladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10 büyükelçiliğin Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrı yapmasının ardından başlayan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'persona non grata' ilan edilmesini istemesiyle devam eden kriz sürecinde ''Elçilerin birbirini suçlamaya başladığını'' iddia etti.

CNN Türk canlı yayınında soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, ''Bu büyükelçilerin sınır dışı edilmeleri için çalışmalar başlatmıştık'' ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

''Bazı büyükelçiler başkentlerine sorarak yaptıkları açıklama için onay aldılar. Özellikle ABD büyükelçisinin Washington ve Dışişleri Bakanlığı’ndan onay aldığını biliyoruz.

Bize önce metin de geldi, biz bu metni kabul etmeyiz dedik. Metin düzeltildi.

Yaptıkları açıklama Türkiye’nin içişlerine müdahale eden bir açıklamaydı. Bu konuda Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesi gayet açık. Diplomatın ne yapıp ne yapamayacağını düzenliyor.

Şimdi öncelikle insan hakları mahkemesinin Türkiye, Kavala davası konusunda uygulamıyor söylemi yanlış. Kavala insan hakları mahkemesi kararıyla ilgili davadan biliyorsunuz hapisten çıktı. Kavala hakkında birçok suçlama var. Bu davalar bir dosyada birleşiyor. İnsan hakları mahkemesinin ilgili karaır aslında uygulanmış oldu. Hakkındaki diğer dava ve suçlamalardan dolayı tutukluluğu devam ediyor.

Büyükelçiler de yanlış yapıyor, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi de burada yanlış.

İkincisi, AİHM'in kararlarının uygulanmasıyla ilgili neden sadece bir davayı ön plana çıkarıyrosunuz? Neden diğer ülkelere yönelik böyle bir adım atmıyorsunuz? Diğer ülkelerin de uygulamadığı AİHM kararları var. Mesela Yunanistan'dan sürekli örnek veriyoruz

Osman Kavala’nın önemi ne? Soros’un adamı. Türkiye’de seçimle gelmiş meşru hükümeti devirmek. Hangi demokratik ülke bunu kabul edebilir?

Türkiye’ye düşman kimse içeride ve dışarıda onu desteklerle, onu savnurlar. Bu süreçte de gördüler ki artık Türkiye’ye kimse ne parmak sallayabilir, ne içişlerine karışabilir.

(Biden-Erdoğan görüşmesi hakkında) Görüşme teklifi biliyorsunuz ABD tarafından geldi. Ya Roma'da ya COP26'da görüşmek istiyoruz dediler. Öyle görünüyor ki bu görüşme Glasgow'da olacak.

Biz zaten Blinken'la sürekli görüşüyoruz. Temaslarımız devam ediyor. Biz diplomasiden, diyalogdan yanayız. Blinken'la ihtiyaç duyulduğu zaman görüşüyoruz.''