Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: NATO'nun S400 konusunda endişelerini dikkate almamız lazım

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye-Polonya-Romanya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı kapsamında mevkidaşlarıyla ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu F-35 ve S-400'lerle ilgili olarak "ABD'ye ortak komisyon kurma teklifi sunduk" dedi.

Eklenme Tarihi: 19 Nis 2019
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: NATO'nun S400 konusunda endişelerini dikkate almamız lazım

S-400 ve F-35 alım sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "NATO’nun endişelerini dikkate almadığımız doğru değil" diyerek ABD'ye ortak çalışma grubu önerisinde bulundu. "Bizim hava savunma sistemine acil ihtiyacımız var" diyerek NATO ve Türkiye'nin müttefiklerine seslenen Çavuşoğlu, "İsteriz ki müttefiklerimizden alalım. Alamazsak da başka çarelere bakmak durumundayız. Müttefiklerimiz ve NATO da buna bakmak durumundadır" diye konuştu.

Türkiye-Polonya-Romanya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Melescanu (solda) ve Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz katıldı.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

En son Washington ziyaretimizde de Amerikalı muhataplarımıza bir teklifte bulunduk. Gelin ortak komisyon kurulsun, NATO da işin içinde olsun ve uzmanlardan oluşsun. Uzmanlar söylesin. Çünkü S-400 ile ilgili bazı iddialar ortaya atılıyor. F-35'lerin sistemine girerek F-35'in sistemini alabileceği söyleniyor. Biz bu iddiaları gerçekçi bulmuyoruz. Ama yine de bu konuda uzmanlar son sözü söylesin. Biz başından beri S-400 savunma sisteminin tamamen bizim kontrolümüzde olması için, bunun programı dahil, çok dikkatli hareket ettim.

Biraz önce söylediğim iddiaya niye katılmıyoruz? Bugün Suriye'de S-400 savunma sistemleri var. Ve Suriye üzerinden Amerika'nın ve İsrail'in F-35'leri tamamen uçtu. Bu iddialar gerçekçiyse o zaman çoktan o sisteme geçildi demektir. Norveç'in kuzeyinde Rusya'nın sınırına yakın, Rusya sınırlarında daha doğrusu, S-400 savunma sistemleri var. Norveç'in F-35 oradan uçuyor. Çok yakından uçuyor. Dolayısıyla S-400 Türkiye’de olursa F35’lerin sistemine girer iddiasını gerçekçi bulmuyoruz. Ama yine de biz ortak bir çözüm bulmak, endişeleri gidermek için ortak bir çalışma grubu kuralım dedik. NATO genel sekreterine de bunu söyledik. Amerika’dan henüz bir olumlu yaklaşım gelmedi. NATO bu önerimize çok sıcak baktı. Biz bu tür bir iş birliğine hazırız. Bu konuda son sözü NATO ve NATO genel müdür yardımcısı söylüyor. Her ikisi de herhangi bir üyenin ihtiyacı olan bir savunma sistemini istediği yerden alabilir ve bunun kararını o müttefikimiz verir. Biz NATO üyesiysek NATO’nun da endişelerini dikkate almamız lazım. Türkiye’nin dikkate almadığını söyleyemeyiz, biz bu konularda her zaman hassasız. Ama NATO ve müttefiklerimiz şunu çok iyi anlamalıdır; bizim hava savunma sistemine acil ihtiyacımız var. Bazı müttefiklerimiz sınırdan patriot bataryası çektiler, Hollanda, Amerika’nın kendisi ve Almanya. Bir tek İspanya’nın patriot bataryası var. Bir de İtalyanların SAMP-T bataryası var.

İsteriz ki müttefiklerimizden alalım. Alamazsak da başka çarelere bakmak durumundayız. Müttefiklerimiz ve NATO da buna bakmak durumundadır."