Diyarbakır'da yaşanan olaylarla ilgili ihmaller zinciri ortaya çıktı

Diyarbakır'daki patlama ve suikastlardan bir ay önce yaşanan ihmaller, adeta provokasyona zemin hazırladı. Uzman polislerin yerine trafik ve karakol ekipleri getirildi. Dinlemeler durduruldu ve tüm dosyalar kapatıldı.

Eklenme Tarihi: 12 Haz 2015
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Diyarbakır'da yaşanan olaylarla ilgili ihmaller zinciri ortaya çıktı

Bugün'ün haberine göre, Diyarbakır'da miting meydanında patlatılan bombanın ardından ikinci provokatif saldırı da HÜDAPAR'a yakınlığıyla bilinen Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran'ın öldürülmesiyle gerçekleştirildi.

Aytaç Baran'a suikast sonrasında eli silahlı grupların saldırıları sonucu 3 kişi daha hayatını kaybetti, birçok kişi de yaralandı. Provokasyon senaryosunun hayata geçirilmek istendiği Diyarbakır'da, emniyet teşkilatında yaşanan hukuksuz kıyımlarla sürece adeta zemin oluşturuldu.

KARAKOLDAN İSTİHBARATA

17 Aralık sonrası personelinin neredeyse tamamı tasfiye edilen Diyarbakır Emniyeti, istihbarat zaaflarıyla gündeme geldi. Kentte terör ve istihbarat şubenin takip ettiği bütün hatlar iptal edilerek sağ terör yapılanmalarına bakan bütün ekipler dağıtıldı. Terör şubenin takip ettiği sağ örgütlerle ilgili bütün dosyalar kapatıldı.

Özellikle dini motifli terör örgütlerinin alanlarından olan Diyarbakır ve çevre illerdeki istihbarat personeli tamamen değiştirilerek açık bir zaafa yol açıldığı belirtildi. Tasfiye edilen personelin yerine trafik ve karakollardan personel takviyesi yapıldığı kaydedildi.

TERÖR OLAYLARINDA ARTIŞ

Patlama ve suikast olayından bir ay önce de TEM Şube'de dinleme yapan tüm personel farklı branşlara gönderildi. Uzman personel eksikliği baş gösterdi. Bu durum İçişleri Bakanlığı'na yapılan brifingde de dile getirildi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2014 yılı değerlendirme raporuna göre 2014'te asayiş ve terör olaylarında yaşanan artış şubelerde yeterli sayıda uzmanlaşmış personel olmamasından kaynaklandı.

‘TEHDiT iÇiN 155'i ARA'

Aytaç Baran'a suikast ihbarı yapılmasına rağmen tedbir alınmaması da dikkat çekti. Polis, Baran'a olaydan üç gün önce herhangi bir saldırıya karşı hazırlıklı olması gerektiğini bildirdi.

Bu bildiriyi tutanağa da geçti. Tutanakta herhangi bir sıkıntı ile karşılaşması durumunda bir polisin cep numarası ile 155'i araması gerektiği belirtildi.

GAZETECİLERE LİNÇ GİRİŞİMİ

Olay yerine polislerle beraber giden DHA muhabirleri Canan Altıntaş ve Serdar Sunar polislerin yanında satırlı saldırıya uğradı. Polisin yanında linç edilerek öldürülmek istenen gazetecilere saldıranlara müdahale edilmediği ileri sürüldü.

POLİS BÖLGEDEYKEN EVLER BASILDI

Polis olaylara müdahale ettikten sonra dahi polis kontrolündeki sokaklara baskın yapan eli silahlı gruplar vatandaşları evinde katletti. Hem Kobani olaylarında hem de son olayda yaklaşık 20 yıl sonra asker tanklarla sokağa çıkıp asayişe müdahale etti.

OLAYLARA GEÇ MÜDAHALE

Baran'ın vurulmasının ardından başlayan sokak olaylarına polisin geç müdahale ettiği ilerdi sürüldü. Olaylar sonrası kritik noktalara zırhlı araç ve personelin yaklaşık bir saat sonra konuşlandırıldığı iddia edildi. Özel Harekat polisinin 3 defa çağrılmasına rağmen olaylara geç müdahil oldu.