Doğu Guta'ya sembolik yardım!

Suriye'de Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'ya uzun bir aradan sonra giren Birleşmiş Milletler yardımlarının, sembolik düzeyde kalması hayal kırıklığına neden oldu.

Eklenme Tarihi: 01 Kas 2017
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Doğu Guta'ya sembolik yardım!

Suriye'de 5 yıldır Beşşar Esed rejiminin ablukası altındaki Doğu Gutalılar, yoksulluk, açlık ve hastalıklarla mücadele ediyor. Birleşmiş Milletlerin (BM), az miktardaki yardımının ardından nisan ayından bu yana tatmin edici hiçbir yardımın ulaşmaması, bölgede hayal kırıklığına sebep oldu.

Muhaliflerin kurduğu Suriye Geçici Hükümeti Başbakan Yardımcısı Ekrem Tuma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "BM yardımları 10 gün bile yetmez. Bin ton un, bin ton da gıda maddesi olduğunu ifade ediliyor. Guta'ya her gün en az 100 ton yardım lazım. Sadece gıda değil, diğer ürünler de lazım." dedi.

Ablukanın sona ermesi gerektiğini vurgulayan Tuma, "Güvenli geçiş noktaları oluşturmaları lazım. Hastaların, yaralıların buradan çıkması, bölgede en az 200 çocuğun dışarıda tedavi edilmesi ve 350 kronik hastanın Guta'dan çıkarılması lazım." diye konuştu.

"Halkın dörtte birinin bir günlük ihtiyacına ancak yeter"

"Esad Guta'yı Kuşatıyor" isimli sivil toplum inisiyatifinin koordinatörlerinden Ammar Alsatıl da, "Uzun çabaların ve görüşmelerin ardından bölgeye ulaşan bu yardım numuneleri çok az. Bölge halkının dörtte birinin bir günlük ihtiyacına ancak yeter." diye konuştu.

"BM yardımları sadece kağıt üzerinde"

Doğu Guta'nın Duma ilçesi yerel meclis sekreteri Adnan Mudayyıb, "BM yardımı sadece kağıt üzerinde. İçeriği boş bir çalışma. BM'den gelen kumanyalar normalde 5 kişilik bir aileye bir ay yetiyordu. Ama biz bu son kumanyaları beşe bölerek 5 aileye dağıtıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.