Piyasada dolaşan sahte dolarlarla ilgili iddialar üzerine TÜYEMDER Başkanı Mehti Şeren, açıklamalarda bulundu. Şeren, son dönemde medyada yayılan sahte dolar söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını ve halk arasında yanlış bir algı oluşturarak panik havası yarattığını belirtti. Şeren, "Sahte para konusunda somut deliller yerine sadece söylentiler var. Bu panik havası tamamen asılsız" ifadelerini kullandı.
Şeren, bir haftadır yaptıkları saha çalışmalarında Türkiye genelinde sadece iki adet sahte banknot tespit ettiklerini, bu paralara ise makinelerinin geçmediğini açıkladı. "600 milyon dolar ya da 1 milyar dolarlık sahte para gibi iddialar tamamen yalan. Böyle bir miktarda sahte para piyasada bulunmamaktadır" dedi.
Ayrıca, TÜYEMDER Başkanı, döviz bürolarının ve yetkili müesseselerin sahte paralarla mücadele konusunda gerekli teknolojiye ve uzmanlığa sahip olduğunu, bu tür paraların bu noktalar üzerinden geçmesinin imkansız olduğunu vurguladı. Sahte para riski, özellikle kuyumcular ve para transfer merkezlerinde daha yüksek olduğu için vatandaşları uyardı ve Hazine ile Maliye Bakanlığı'nın bu tür işletmeleri daha sıkı denetlemesi gerektiğini ifade etti.
Şeren, bankaların, eski basım beyaz dolarları kabul etmemesinin de sorunun büyümesine neden olduğunu belirtti. "Bankalar, bizim doğru olduğunu teyit ettiğimiz eski basım dolarları almıyor. Bu durum sistemi tıkayan asıl engel" dedi.
Piyasada sahte dolarlarla ilgili çıkan söylentilerin, Kapalıçarşı'daki bazı döviz bürolarının döviz alımını durdurmasına ve uyarı broşürleri asmasına yol açtı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu iddiaları araştırmak amacıyla re’sen soruşturma başlattı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Merkez Bankası da sahte döviz iddialarıyla ilgili dikkatli bir şekilde çalıştıklarını bildirdi.