Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye’deki insani krizle ilgili uyarılarını sürdürüyor. DSÖ Temsilcisi Christina Bethke, Esad rejiminin devrilmesinin ardından dahi Suriye’deki sağlık ve insani ihtiyaçların çok büyük ve acil olduğunu belirtti. Şam'dan yapılan açıklamada, Suriye halkının gösterdiği dayanıklılık ve umutların yanı sıra yaşanan büyük zorluklara da dikkat çekildi.
Bethke, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında, son 12 gün içinde Suriye halkının birleşmesine ve geri dönüşlerinin sevincine tanık olduğunu belirtti. Ancak, bu dönemde halkın geleceğe dair belirsizliklerini de gördüklerini ifade etti.
Suriye'deki Sağlık Krizi
Suriye, dünyanın en büyük yerinden edilme krizlerinden birini yaşarken, sağlık altyapısı ciddi şekilde zorlanıyor. Bethke, ülkedeki hastanelerin yarısından fazlasının işlevsiz durumda olduğunu vurguladı. Bu durum, sağlık hizmetlerinin ulaşmasını daha da güçleştiriyor. DSÖ'nün Suriye'ye kararlı bir şekilde yardım göndermeyi sürdürdüğünü belirten Bethke, hayat kurtarıcı yardımlar ve sağlık hizmetlerini ulaştırmaya devam ettiklerini ifade etti.
İdlib'de Çatışmalar ve Acil Yardım
Bethke, DSÖ ekiplerinin son olarak İdlib’deki hastaneleri ziyaret ettiklerini ve savaşın yarattığı tahribatı gözlemlediklerini belirtti. Çatışmaların tırmanmasıyla birlikte hastaneler, bölgedeki en önemli sağlık hizmeti sağlayıcıları haline gelmiş durumda. Bethke, sağlık çalışanlarının büyük özveriyle çalıştığını, bir cerrahın “Nihayet geceleri uyuyoruz, artık bombalanma endişesi yaşamıyoruz” sözlerine de yer verdi.
İnsani İhtiyaçlar Devam Ediyor
Suriye halkı, yıllardır süren krizden kurtulmak için büyük mücadele verirken, Bethke, "Bu tarihi anda dahi insani ihtiyaçlar büyük ve acil olmaya devam ediyor." diyerek Suriye’deki insani durumu vurguladı.