"Dünya üzerindeki mülteci sayısı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en üst seviyede"

BM Enformasyon Müdürü Ahmet Parla, "Dünya üzerindeki mülteci sayısı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en üst seviyede" dedi.

Eklenme Tarihi: 09 Ara 2017
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
"Dünya üzerindeki mülteci sayısı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en üst seviyede"

Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünün Açıköğretim Sistemi'nde öğrenim gören öğrencilere yönelik düzenlediği 'Model Birleşmiş Milletler' etkinliğinin ikincisi gerçekleştirildi. Etkinlikte öğrenciler Birleşmiş Milletler oturumlarının simülasyonlarını deneyimlemenin heyecanını yaşarken, BM Enformasyon Müdürü Ahmet Parla, "Dünya üzerindeki mülteci sayısı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en üst seviyede" dedi. “Nükleer Silahların Yayılması’’ başlığının müzakere konusu olarak seçildiği etkinlikte katılımcılar, temsil edecekleri ülkenin politikalarını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) savunup fikirlerini simülasyonda uygulayarak ülkelerinin çıkarları doğrultusunda bir karar metni oluşturacaklar. BMGK oturumlarının benzeri şeklinde gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, BM üyesi olan 15 farklı ülkeyi temsil ederek farklı bir deneyim yaşayacak.

"Dünya üzerindeki mülteci sayısı tarihin en üst seviyesinde"

Birleşmiş Milletlerin uluslararası bir kuruluş olduğuna dikkat çeken BM Enformasyon Müdürü Ahmet Parla ise, bu etkinliğin çok önemli sorunları tek bir çatı altında toplayacağını belirtti. Dünya üzerinde mülteci sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Parla, "Dünya üzerindeki mülteci sayısı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en üst seviyeye çıkmış durumda. Günümüz dünyasında insan ömrünün uzatıldığı, hastalıklarla mücadele edilmesi gibi olumlu gelişmeleri de görüyoruz. Ancak tüm bunlara rağmen durum hala BM anlaşmasında öngörülen seviyeye ulaşabilmiş değil. Dünya üzerinde bir bölüm açlık çekerken, başka bir bölüm bolluk içerisinde yaşayabiliyor. Dünya üzerinde 4 milyar insan herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmadan yaşıyor, çalışıyor. Bunların 1 milyar 800 milyonunu da çocuklar oluşturuyor. Suriye'de olduğu gibi de çatışmalar geniş bir coğrafyayı etkiliyor. BM'de tüm bunlara bakıldığında dünyanın bir yol ayrımında olduğu görüşünü ortaya bırakıyor. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusunda çalışmalar yapılması gerekiyor. Her türlü kaynağa ve güce sahibiz dünyada. Siyasi irade burada eksik kalıyor. 2015'te de Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konusunda alınan kararla bu irade de ortaya konmuş bulunuyor. Artık şimdi bunların uygulamaya konulması gerekiyor. Çünkü 2050 yılında dünya nüfusu daha da arttığında tüm üretim şekillerimizi de değiştirmemiz gerekecek" dedi.