Dünyada üretilen gıdaların yüzde 14'ü tüketiciye ulaşmadan israf oluyor

Dünyada üretilen gıdaların yüzde 14'ü tüketiciye ulaşmadan israf oluyor
15 Eki 2019 10:29:29

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) dünyada üretilen yiyeceklerin yaklaşık yüzde 14'ünün daha tüketiciye ulaşmadan çöpe gittiğini açıkladı.

Ajans tarafından yayınlanan raporda çevreyi korumak için gıda israfının da önüne geçilmesi gerektiği vurgulanırken 2030 Sürdürülebilir Kalkınma ajandasına da eklenen bu konuda daha fazla çaba sarfedilmesi gerektiği belirtildi.

Raporda yanlış hasat ve harmanlama uygulamaları, altyapı eksiklikleri, salgın hastalıklar ve iklim koşulları gibi faktörlerin küresel anlamda gıda israfını tetiklediği ifade edildi.

Gıda ürünlerinin hasat edilmesinden market raflarına ulaşmasına kadar olan tedarik zincirindeki kayıplara odaklanan çalışmada farklı bölge ve ürünlerde yeni metotlar ve daha iyi hesaplamalarla kayıpların önüne geçilebileceği tespit edildi.

En fazla gıda israfı Asya'da

Dünyada gıda israfının en yüksek olduğu bölge yüzde 20'inin üzerinde bir oranla Orta ve Güney Asya olurken onu yüzde 15'in üzerinde israfla Kuzey Amerika ve Avrupa izledi.

Rapora göre düşük gelirli ülkelerde taze sebze ve meyve gibi ürünler altyapı yetersizliği nedeniyle gelişmiş ülkelere göre daha fazla israf oluyor. Kayıpların önemli bir kısmı yeterli soğutucu ortamların olmadığı kötü saklama koşulları nedeniyle yaşanıyor.

Türkiye'nin ekmek israfına karşı kampanyası başarılı oldu

İsrafı önleme konusunda ülkelerin uyguladığı başarılı kampanyalara yer verilen raporda Türkiye'nin 2013'te ekmek israfına karşı başlattığı kampanya da yer aldı.

Gönüllülük esasına dayalı olmasına rağmen ekmek israfına karşı duyarlılığı arttırmayı, üretim sürecindeki kayıpları azaltmayı ve tam buğday ekmeği tüketimini teşvik etmeyi hedefleyen kampanyanın oldukça başarılı olduğu belirtildi.

Kampanya sonucunda 2012 yılında günde 5,9 milyon adet olan ekmek israfı 2013 yılında 4,9 milyon adede indi. Halkın sadece yiyeceği kadar ekmek alması teşvik edilen kampanya sonrasında ekmek satışları yüzde 10 azaldı ve tüketiciler 2013 yılında 1,1 milyar dolar tasarruf etti.

Etiketler:   Gıda İsrafı


0 Yorum

Yorum Yaz