Son dört yılda evlerini terk ederek başka yerlerde sığınma aramak zorunda kalanların sayısının dört kat arttığı ifade edilen raporda, geçen yıl her gün ortalama 42 bin 500 kişinin yerlerinden edildiğine dikkati çekildi.
Dünya genelinde yerlerinden edilen yaklaşık 60 milyon kişinin 19,5 milyonunu mülteciler, 38,2 milyonunu ülke içinde yerlerinden edilenler, 1,8 milyonunu ise sığınmacılar oluşturuyor.
Rapora göre, dünyadaki mültecilerin yüzde 86'sına gelişmekte olan ülkeler evsahipliği yapıyor.
Türkiye dünyada en fazla sığınmacıya evsahipliği yapan ülke
Son dönemde sınırdaki çatışmalardan kaçanlara Türkiye'nin bir kez daha cömertçe kapılarını açtığını ve şimdiye kadar hiçbir yardım almaksızın Suriyeli sığınmacılara kendi bütçesinden 6 milyar dolardan fazla para harcadığını ifade eden Guterres, "Dünyada en fazla sayıda sığınmacıya evsahipliği yapan ülke Türkiye. Uluslararası dayanışma, Türkiye'nin çabalarının yanında çok zayıf kaldı" dedi.
Rapora göre, Pakistan ise 1,51 milyon kişiyle en fazla sığınmacıya evsahipliği yapan ikinci ülke. Pakistan'ı sırasıyla Lübnan (1,15 milyon), İran (982 bin), Etiyopya (659 bin 500) ve Ürdün (654 bin 100) izliyor.
Dünyadaki mültecilerin yüzde 50'den fazlası çocuk
Rapor, Suriye'deki insani krizin boyutunu gözler önüne seriyor. Dünyadaki mültecilerin yüzde 53'inden fazlası sırasıyla Suriye, Afganistan ve Somali'den geliyor.
Dünyadaki mülteci nüfusunun yüzde 51'ini ise çocuklar oluşturuyor.
Suriye nüfusunun yüzde 40'ı yani 7,6 milyon kişi halen yerlerinden edilmiş durumda ve 3,88 milyon Suriyeli ise mülteci konumunda. Irak'ta ise geçen yıl 3,6 milyon kişi yerlerinden edildi.
Sahraaltı Afrika'da ise geçen yıl ülkelerinde yerlerinden edilenlerin sayısı yüzde 17 artış göstererek 11,4 milyona ulaştı, 3,7 milyon kişi ise mülteci konumuna düştü. Etiyopya, Afrika'nın en çok mülteciye evsahipliği yapan ülkesi oldu.
Asya'da ise geçen yıl yerlerinden edilenlerin sayısı yüzde 31 artarak 9 milyona ulaştı.