Dünyanın Büyüleyici 17 Doğa Harikası

“Yaratan, hiç yaratmayan gibi midir? Artık öğüt alıp, düşünmez misiniz?” (Nahl, 17) Ayetinde buyrulduğu gibi bu muhteşem güzellikleri yaratan Rabb gaybı bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.

Eklenme Tarihi: 07 Tem 2018
4 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Dünyanın Büyüleyici 17 Doğa Harikası

“Rabbimiz! Sen bunları boşuna yaratmadın. Sen’i tesbîh ederiz; bizi cehennem azâbından koru! ” (Âl-i İmrân, 190-191)

1. Büyük Mavi Delik, Belize

Kireç taşının yeraltı kaynakları tarafından çözünmesi ile doğal bir şekilde oluşan bu çukur 300 metre çapındadır ve yaklaşık olarak 125 metrelik bir derinliğe sahiptir. Bu muazzam mavi delik dünya çapında tüplü dalış için bulunabilecek en iyi yerlerden birisidir.

Büyük Mavi Delik, Belize

2. Plitvice Gölleri, Hırvatistan

Birbirlerine basamak ve şelalelerle bağlı 16 gölden oluşan muhteşem doğa harikası Hırvatistan’da bulunmaktadır. Ahşap yürüyüş yolları ile şelalelerin ve göllerin arasında gezerek bu güzelliğin tadını çıkarabilirsiniz.

3. Uçan Gayzer, Nevada, ABD

Bundan tam 40 yıl önce, çöle dönüşmüş eski bir göl yatağında jeotermal enerji kaynaklarını delen işçiler, kaynağın toprak altından püskürmesiyle birlikte minerallerin yükselip bu formu oluşturmasını sağlamış. Uçan Gayzer‘in (Fly Geyser) diğer gayzerlerden farkı ise bu püskürmeye hiç ara vermemesi.

Uçan Gayzer, Nevada, ABD

4. Zhangye Danxia, Çin

Çin‘deki bu milyonlarca yılda oluştuğu düşünülen kumtaşı şekilleri muhteşem bir ebru çalışması gibidir. 2011 yılında bir ulusal parka dönüştürülen Zhangye Danxia, Çin turizminin en gözde yerlerinden biri haline gelmiştir.

Zhangye Danxia, Çin

5. Çizgili Buzdağları, Antarktika

Antarktika kıtası görenlerde bu dünyaya ait olmayan kendine has bir kara parçası hissi uyandırıyor. Buzdağları bazen beyaz veya mavi olabiliyorken bazıları ise mavi-beyaz çizgili görünümlere sahipler. Çizgili olanların şaşırtıcı olduğu kadar büyüleyici bir görünümleri var.

Çizgili Buzdağları, Antarktika

6. Cehennem Kapısı, Türkmenistan

Çapı 70 metreyi bulan Cehennem Kapısı’nın hikayesi biraz Uçan Gayzer’in (Fly Geyser) oluşumunu hatırlatıyor. Metan gazı üreten bu devasa kuyu 1971 yılında, doğal gaz kaynaklarını araştırdıkları sırada Rus yer bilimi uzmanları tarafından tesadüfen keşfedildi. Bilim adamlarının metan gazının çevreyi etkilemesini önlemek için ateşe verdikleri kuyu o gün bu gündür hiç durmadan yanmaya devam ediyor.

Cehennem Kapısı, Türkmenistan

7. Côte d’Albâtre, Fransa

Antalya’daki falezleri hepimiz biliriz. Şimdi falezlerin yer yer kemer gibi oluşumlar ile 130 km uzunluğunda ve 100 metre yüksekliğinde bembeyaz renkte uzandığı bir sahil şeridi hayal edin. İşte burası Fransa’nın ünlü Côte d’Albâtre’ı, yani Türkçesi ile "Kaymaktaşı Sahili". Bozulmamış doğasıyla ne kadar harika görünüyor değil mi?

Côte d'Albâtre, Fransa

8. Salar de Uyuni Gölü, Bolivya

Dünyanın en büyük tuz gölü olan Salar de Uyuni, gündüz fotoğrafta gördüğünüz gibi ayna gibi ışıldayan görüntüsü ile buz tutmuş bir göle benziyor. Üzerinde yürüdüğünüzde ise ayağınıza değen kütlenin buz değil tuz kristalleri olduğunu fark ediyorsunuz.

Salar de Uyuni Gölü, Bolivya

9. Moeraki Kayaları, Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’daki Koekohe sahili boyunca yayılmış bu iri ve yuvarlak kayalar muhteşem bir görüntü oluşturmalarının yanı sıra yerel hikayelere de konu olmuş.

Moeraki Kayaları, Yeni Zelanda

10. Pamukkale, Denizli

Ve tabii ki ülkemizin ve Denizli‘nin gözbebeği Pamukkale Travertenleri. Bu gerçeküstü güzellik, aynı zamanda insanlar için sağlık kaynağıdır.

Pamukkale, Denizli

11. Devler Kaldırımı, Kuzey İrlanda

İrlanda’nın yemyeşil sahil hattıyla uçsuz bucaksız mavi okyanus arasında kontrast oluşturan bu olağanüstü bazalt kayalıklar, tam 60 milyon yıl önceki volkanik bir faaliyet sonucu oluşmuş.

Devler Kaldırımı, Kuzey İrlanda

12. Moraine Gölü, Valley of the Ten Peaks, Kanada

Her yanı doğa harikalarıyla dolu Kanada’daki Moraine Gölü, dağların arasında 3000 metre yükseklikte bir anda karşınıza çıkıyor. Buzulların erimesiyle oluşan gölün turkuaz suları gören herkesi büyülüyor.

Moraine Gölü, Valley of the Ten Peaks, Kanada

13. Kapadokya, Nevşehir, Türkiye

Tam anlamıyla peri masalından fırlamış gibi duran peri bacaları elbette dünyanın en muhteşem doğa harikaları arasında yer alıyor. 60 milyon yıl önce oluşmaya başlayan peri bacaları, bir de balondan izlendiğinde başka bir dünyadaymışsınız hissi yaratıyor.

Kapadokya, Nevşehir, Türkiye

14. Hveravellir Kaplıcaları, İzlanda

Dondurucu soğuğuyla ünlü İzlanda’da açık havada havuza girebileceğinizi hayal eder miydiniz? Jeotermal bir bölge olan Hveravellir’deki kaynak sular inanılmaz güzellikte havuzlar oluşturuyor. Havuzların bazıları aşırı sıcak olsa da, bazılarına hem sıcak hem soğuk su aktığından dolayı içinde yüzülebiliyor.

Hveravellir Kaplıcaları, İzlanda

15. Iguazú Şelalesi, Brezilya ve Arjantin

Brezilya ve Arjantin arasındaki sınırın bir parçası olan devasa Iguazu şelalesi muazzam güzelliğinin yanı sıra 80 metreden düşen sularıyla insanı dehşet içinde bırakıyor.

16. Tsingy de Bemaraha Milli Parkı, Madagaskar

Benzersiz şekillerdeki kireçtaşı kayalıklarıyla kaplı Tsingy de Bemaraha Milli Parkı aynı zamanda büyük bir lemur popülasyonuna da ev sahipliği yapıyor ve UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

17. Kamış Flüt Mağarası, Guangxi, Çin

İsmini hemen dışında yetişen ve flüt yapmak için kullanılabilen sazlıklardan alan bu mağarada oluşması binlerce yıl süren sarkıt ve dikitlerin yanı sıra, bazı eski yazılara da rastlanıyor. Oldukça turistik bir hale gelen mağara rengarenk ışıklarla aydınlatılınca ortaya çıkan manzara gerçekten nefes kesici.