Dünyayı ne kadar tanıyorsun?

Gezegenimizi ne kadar tanıyoruz? Furkan Haber, dünyamız hakkında bilinmesi gerekenleri takipçileri için derledi. Detaylar haberimizde...

Eklenme Tarihi: 15 Tem 2021
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Dünyayı ne kadar tanıyorsun?
  • Dünyanın şekli nedir?

Her ne kadar günümüzde dünyanın düz olduğunu iddia eden kişiler hala olsa dahi, dünya bir küre şekline sahiptir. Ancak tam olarak ve kusursuz bir küre değildir. Kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin şekilde bir küre görüntüsüne sahiptir. Günümüzde bu şeklin ismine ise geoit denmektedir. Bu şekilde aynı zamanda belli bir açı ile Güneşin etrafında dönen dünya, uzaktan çekilmiş olan fotoğraflar eşliğinde de küre görünümü açık şekilde anlaşılmaktadır.

  • Bir gün ne kadar sürüyor?

Bir günde 24 saat yoktur. Doğrusu, 23 saat 56 dakika 4 saniyedir.

  • Dünyada konuşulan kaç dil var?

Dünyada bugün 7.111 dilde konuşuluyor.

  • Dünya nüfusu

Bugünkü tahmin edilen dünya nüfusu 7.872.542.295’dır.

Dünya nüfusu

  • Dünyada kaç ülke var?

Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre ise dünya üzerinde toplam 208 ülke bulunmaktadır.

dünya ülkeleri

  • Dünya kaç yaşındadır?

Jeologların edindiği kapsamlı ve geniş bilimsel kanıtlara dayanarak, Dünya'nın yaşının yaklaşık 4,54 milyar yıl (4,54×109 yıl) olduğuna karar verilmiştir. Bu sayı, bilinen en eski dünya kabuğuna ait minerallerin yaşı (Batı Avustralya'nın Jack Hills bölgesinde) küçük zirkon kristalleri ve Güneş Sistemi'nin yaşı meteor parçacıkları ve Ay'dan gelen örnekler üzerinde jeologların yaptığı radyometrik yaş tayini ölçümleri sonucunda ortaya çıkartılmıştır.

  • Dünyada kaç kıta vardır?

Dünya üzerinde bulunan kıta sayısı ise 7 olmaktadır.

Ders kitaplarında adları geçen 7 kıta; Asya, Avrupa, Güney Amerika, Kuzey Amerika, Afrika, Antarktika, Okyanusya (Avusturalya)’dır. Her ne kadar kıta olarak kabul edilmese de 8. kıta olarak lanse edilen kıtanın adı da Zelandiya (Zealandia)’dır.

  • Dünyada kaç okyanus vardır?

Dünya yüzeyindeki okyanuslar 4 tanedir.

DÜNYA'DAKİ OKYANUSLARIN İSİMLERİ

Büyük Okyanus (Pasifik Okyanusu)

Dünya'nın en büyük okyanusu olan Pasifik; Amerika, Asya ve Avusturalya (Okyanusya) kıtalarının arasındadır. Yüz ölçümü yaklaşık 180 km2'dir. Dünyanın en derin noktası olarak bilinen Mariana çukuru Büyük Okyanusun içinde yer alır.

Atlantik Okyanusu (Atlas Okyanusu)

Bu okyanus Afrika, Avrupa ve Amerika kıtalarının arasında yer alır. Dünya'nın en büyük 2. Okyanusudur. 106,4 milyon km2'lik alan kaplayan Atlas Okyanusu, Bermuda Şeytan Üçgenini de içinde barındırmaktadır.

Hint Okyanusu

Asya kıtasının güneyi, Arap Yarımadası ve Afrika'nın doğusu, Malezya ve Avusturalya'nın ise batısında yer alan Hint Okyanusunun yüz ölçümü 73,5 milyon km2'dir. Tropikal bir bölgededir bu sebeple Muson iklimi etkisindedir.

Arktik Okyanusu

Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa kıtalarının kuzeyinde yer alan Arktik, Kuzey Buz Kutbunu kaplamaktadır ve tamamen donmuş sudan oluşur. Yüz ölçümü 14 milyon km2'dir ve çoğu kişi hâlâ Arktik okyanusunun bir deniz olduğunu düşünmektedir. Bu sebeple diğer adı Kuzey Buz Denizi'dir.