Hz. Fatıma, İslam kaynaklarında ismi sıklıkla geçen kişilerden bir tanesidir. Yaşayış şekli ve İslamiyet’e bağlılığı nedeni ile örnek alınması gereken kişiler arasında yer almaktadır. Hz. Fatıma, Hz. Muhammed’in (SAV) kızlarından bir tanesidir.
Hayatı ve yaşayış şekli ile insanlığa örnek olmuştur.
Hz Fatıma’nın Doğumu
Hz. Fatıma Mekke şehrinde 609 yılında dünyaya gelmiştir. İslam’ın gelişinden yaklaşık olarak 1 yıl önce doğduğu bilinmektedir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (SAV) kızlarından bir tanesidir. Hz. Muhammed (SAV) 45 yaşındayken dünyaya gelmiştir.
Hz. Fatıma’nın annesi, Hz. Hatice’dir. Hz. Hatice, Peygamber Efendimizin ilk eşidir. Hz. Fatıma, Hz. Ali ile evlenmiştir. Bilindiği gibi Hz. Ali dört halifeden sonuncusudur. Hz. Ali ile Hz. Fatıma’nın evliliğinden 5 tane çocukları olmuştur.
Hz. Fatıma Hz. Muhammed’in en küçük çocuğudur. Küçük yaşlarından itibaren Hz. Fatıma babasının her işini yerine getirmiştir. Bu nedenle Hz. Muhammed (SAV) tarafından kendisine Ümmü Ebiha lakabı verilmiştir. Ümmü Ebiha, “babasının annesi” anlamına gelmektedir.
Hz. Fatıma cennet hanımlarının da efendisi olarak bilinir. Hz. Muhammed’e (SAV) ilk iman edenler arasında yer almaktadır. Hz. Fatıma 25 yaşına geldiği zaman Medine’de vefat etmiştir.
Hz. Muhammed yaşamı boyunca kızı Hz. Fatıma’yı her zaman sevmiştir. Hz. Fatıma yoğun bir baba sevgisi ile büyümüştür. Babasından cömertliği, dürüstlüğü ve ahlakı öğrenmiştir. Hz. Fatıma çocukluğu döneminde Kureyş’de çok sıkıntılar çekmiştir. Bu sıkıntılar ve cefalar ile büyümüştür. Sonrasında ise Hz. Muhammed (S.A.V.) ile birlikte Medine’ye göç etmiştir.
Hz. Fatıma Kaç Yaşında Evlendi, Kaç Çocuğu Var?
Bu evliliğinden Şubat 625’te Hasan, Ocak 626’da Hüseyin ve daha sonraki yıllarda küçük yaşta ölen Muhassin ile Ümmü Külsüm ve Zeyneb isimli çocukları dünyaya gelen Hazreti Fatıma, Uhud Gazvesi’nde 10 kadınla birlikte gazilere yiyecek ve su taşıdı, aynı zamanda yaralıları tedavi etti.
Hazreti Fatıma, hayatı boyunca sade yaşantısı, gösteriş ile israftan kaçınması, haya ve edebi, temsiliyet, muhabbet, merhamet, adalet ve sabır üzerine inşa ettiği anneliğiyle mümin kadınlara örnek oldu.
Hz Fatıma’ nın vefatı
Hz. Fatıma (s.a) Resulullah (s.a.v)’den sonra çok kısa bir süre yaşamıştır. Bu süre bazı kaynaklara göre, altı ay bazısına göre de 95 veya 100 gündür. Medine’de vefat etmiş ve vasiyeti üzerine geceleyin gizlice defnedilmiştir ve mezarı hala bilinmemektedir.
Hz. Fatıma’nın Sözleri
“Ey Allah’ım! Baba ve anamı ve boynumda hakkı olan herkesi en iyi mükafatınla benden taraf mükafatlandır. Ey Allah’ım benim durumumu yaratılış gayem uğrunda uğraşmak için müsait kıl, senin üstlendiğin (rızık) için çalışmakla meşgul eyleme, ben senden mağfiret diliyorum, öyleyse beni azaba uğratma; ben sana yalvarıyorum, beni mahrum bırakma.”
“Allah, şarap içmeyi, pislik ve kötülükleri önlemek için haram kılmıştır.”
“Siz ey Allah’ın kulları! O’nun emir ve nehiylerinin muhatabı sizsiniz. Din ve vahyi taşıyanlar (ahkamı kendinizde uygulamak için) Allah’ın eminleri ve onu diğer milletlere ulaştıracak elçileri sizsiniz.”
“Allah, zekatı nefsin temizlenmesi ve rızkın artması için farz kıldı.”
“Allah’ım! Beni verdiğin rızıkla kanı eyle, yaşattığın sürece ayıplarımı ört ve bana afiyet nasib eyle, ölümüm gelip çattığında bağışla beni ve bana rahmeyle, mukadder etmediğin şeyi elde etmek için boşuna uğraşmakla beni yorma, bana mukadder kıldığına da ulaşmayı kolaylaştır.”
“Babam Hz. Muhammed (sav) insanların hidayeti için kıyam etti, onları sapıklıktan kurtardı, körlükten çıkarıp basiret verdi onlara; sağlam bir dine hidayet etti, doğru yolu gösterdi onlara.”
“Allah, orucu ihlasın sağlamlaşması için farz kıldı.”
“Allah’ım! Nefsimi bana küçük göster ve kendi makamını benim nazarımda büyült, itaatini, senin rızana uygun amel etmeyi ve senin gazabına sebep olan işten uzak durmayı bana ilham eyle, ey rahmeti bütün rahmedenlerden daha çok olan.”
“Allah, anne babaya iyilik yapmayı ilahi gazaptan korunma vesilesi kıldı.”
“Allah’ın kitabı. Kendisine uyanı Allah’ın rızasına götürür. O’na kulak vereni kurtuluşa sevk eder. O kitapla Allah’ın aydın hüccetlerine, açıklanmış farzlarına, yasaklanmış haramlarına, belli nişanelerine, yeterli delillerine, övülmüş erdemlerine, hibe olan ruhsatlarına ve yazılı şeriatlarına ulaşılır.”