Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, ekmek israfının önlenebilmesi için iadesiz satış uygulamasını hayata geçirdi.
Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, sürdürdükleri faaliyetlere ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek ve Un Fabrikası A.Ş. olarak ekmek üretmeye devam ettiklerini, konsept değişikliğiyle ekmek ve unlu mamuller ile ilgili daha kaliteli hizmet sunabilmek için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Vatandaşlara, katkısız, saf tereyağı ve en iyi un ile ürünler sunduklarını, hizmet ve ürün kalitesini daha da artırdıklarını belirten İlkbahar, satış mağazaları ve büfeler ile kendilerini daha iyi tanıtma, ifade etme imkanı bulduklarını söyledi.
Fabrikada üretilen ürünlerin, tüketicilere taze ve sıcak sunulabilmesi için satıldığı yerde pişirildiğini anlatan İlkbahar, bu hizmetin de vatandaşlardan ilgi gördüğünü belirtti.
Ürünlerinde kullanılan tereyağının tamamıyla doğal ve saf olduğunu, unlarında da katkı maddesi bulunmadığını ifade eden İlkbahar, insan sağlığına önem verdiklerini,vurguladı.
Ekmek israfının önlenmesi konusunda da önemli kararlar aldıklarına dikkati çeken İlkbahar, iadesiz satış uygulamasına geçtiklerini ve günlük üretilen ekmek sayısının 1 milyon 300 binden, 650 bine indiğini bildirdi.
İlkbahar, şu bilgileri aktardı:
"Mesela bir market düşünün, 90 kasa ekmek istiyor. Sattığı 50 veya 60 kasa ekmek. Bir günde 30-40 kasayı iade ediyor. Bu, çok büyük bir rakam. Biz Halk Ekmek olarak, kime verirsek verelim, kime satarsak satalım iadesiz satışa başladık. Bu çok önemli bir tasarruf. Şu an israfın en büyüklerinden bir tanesi iadeli satış. İadesiz satışı sadece ekmek olarak düşünmeyin, bütün gıdalar için geçerli. Eğer üretici iadesiz satışa geçerse, stok değil, taze taze ürün yapacak. İade olmadığı için israf olmayacak. Tüketici de son kullanma tarihini takip ettiği için çok daha taze ürünler yiyecek. Halk Ekmek olarak başlattık ama bütün gıda alanlarında da yayılmasını istiyoruz."
Hacettepe Üniversitesi ile yaptıkları iş birliğiyle yağda kızarmadan fırınlama yöntemiyle günlük ekmeklerden çerez ürettiklerini de anlatan İlkbahar, Türkiye'de yılda 16 milyon ton kullanılan buğdayın belirli yerlerinin değerlendirildiğini, bazı kısımlarının ise israf olduğunu söyledi.
Ali İlkbahar, buğdayın geri kalan yerlerinin de kullanılarak tam buğday ekmeği üretilmesiyle yüzde 35 tasarruf sağlanacağına ve 5 milyon ton buğdayın israf olmayacağına işaret etti.
Çölyak hastaları için de özel olarak ekmek, un, kurabiye ve çerez ürettiklerini aktaran İlkbahar, tüketicinin bilinçlenmesiyle en iyi teftişin gerçekleşeceğini söyledi.
Geçen yıl Ankara Halk Ekmek'in 190 milyon ekmek ürettiğini, ekmek büfesi sayısının 429'a, engelli vatandaşlara tahsis edilen simit camekanı sayısının ise 206'ya ulaştığı bilgisini veren İlkbahar, bu yıl geleneksel ekmekleri çıkartmak istediklerini ve ekşi maya projesine hız vereceklerini kaydetti.