Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Hapis cezası ve siyasi yasak istemiyle yargılanan İBB Başkanı İmamoğlu’nun duruşması görüldü. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı. İmamoğlu hakkında 4 yıl bir aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep edilirken, bugünkü duruşmada … Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Devamı »

Eklenme Tarihi: 14 Ara 2022
3 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 14 Ara 2022
Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Hapis cezası ve siyasi yasak istemiyle yargılanan İBB Başkanı İmamoğlu’nun duruşması görüldü.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı.

İmamoğlu hakkında 4 yıl bir aya kadar hapis cezası ve siyasi yasak talep edilirken, bugünkü duruşmada karar çıktı.

Dava öncesi duruşma salonunun olduğu koridor bariyerler ile kapatılırken, adliyede de gerginlik yaşandı.

Bir önceki duruşmada İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat reddi hakim talebinde bulunmuş ancak üst mahkemeye giden bu talep reddedilmişti. Polat, dün yaptığı açıklamada, mahkemenin bir an önce karar vermek istediğini ve müvekkili İmamoğlu’na ceza verme eğiliminde olduğunu dile getirmişti.

Tanık olarak dinlenen Murat Ongun “Gazeteciler, Soylu’nun İmamoğlu’na ‘ahmak’ dediğinden bahisle görüşmek istedi. Ben de başkana ilettim ve gazetecileri davet ettim. Gazeteciler bu beyanı sordu, başkan da buna binaen cevap verdi” ifadelerini kullandı.

Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, mahkemeye sunulan uzman raporlarının, tanıkların ve çözülmemiş CD’lerin incelenmesini talep etti.

SOYLU’NUN TANIK OLARAK DİNLENMESİ İSTENDİ

İmamoğlu’nun ‘ahmak’tan kastının Süleyman Soylu olduğu açıklaması üzerine Soylu’nun yaptığı açıklamanın bulunduğu CD mahkeme salonunda dinlendi. İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, Soylu’nun tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Taleplere ilişkin beyanı sorulan savcı, “Uzman tanıkların dinlenmesine yönelik talebimiz yoktur” dedi. Savcı, Süleyman Soylu’nun izlenen CD içeriğine ilişkin tanık olarak dinlenmesine ilişkin de talebi olmadığını söyledi. Savcı, daha önceki mütalaasını yineleyerek İmamoğlu’na hapis ve siyasi yasak istedi.

Celseye 16:00’ya kadar ara verilmişti. Verilen aranın ardından ek savunmalar alınırken davada karar verildi.

Alınan karara göre, Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi.

İMAMOĞLU’NDAN ÇAĞRI

İmamoğlu, Twitter hesabından İBB’nin bulunduğu Saraçhane’ye çağrı yaptı. İmamoğlu, “16 milyon İstanbullunun evi Saraçhane’dir. İstanbul ve Türkiye, iradesine daha önce nasıl sahip çıktıysa bugün de çıkacaktır. Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

İmamoğlu’nun çağrısının ardından yüzlerce kişi Saraçhane’de toplanmaya başladı.

KILIÇDAROĞLU: SARAY’I UYARIYORUM, YARGININ ÜZERİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından bir video paylaşarak davaya ilişkin açıklama yaptı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklaması şöyle:

“Ekrem Başkan’ın ve İstanbulluların yargılandığı davaya bakan hakim, daha önce ‘Sözlerin kime yönelik olduğu, muhatabı belli. Tartışmasız Süleyman Soylu’ya karşı söylendiği belli’ demişti. Bunu diyen bir hakimin vereceği karar açık ve nettir. Beraat dışında verilebilecek her karar Saray talimatının ve kumpasın itirafı olacaktır. Saray’ı son kez uyarıyorum, yargının üzerinden elinizi çekin. Bu halk kimsesiz değildir, aklınızı başınıza alın.”

CHP lideri Kılıçdaroğlu, sabah saatlerinde çeşitli temaslarda bulunmak üzere Almanya’ya gitmişti.

NE OLMUŞTU?

İBB Başkanı İmamoğlu’nun, 13 bin oy fark ile kazandığı 31 Mart 2019 seçimlerinin iptal edilmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında YSK Başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla iddianame hazırlanmıştı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede o dönem Yüksek Seçim Kurulu Başkanı olarak görevde bulunan Sadi Güven ve 10 kişinin mağdur olduğu belirtilmişti.

İddianamede, İmamoğlu’nun “Kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret” suçundan bir yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapsi ile seçme ve seçilme haklarından mahrumiyeti istenmişti.

İmamoğlu’nun yargılamaya konu olan sözlerindeki hedefin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğu söyleyen Soylu’nun avukatı Uğur Kızılca da İmamoğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.