Uzun zamandır enerjide yeni bir virajın dönüldüğünden bahsedilirken, dün Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun (EPDK) kararıyla yeni bir zam haberi geldi. Artan kur karşısında hayat pahalılığı her geçen gün artarken maliyetler de birlikte yükseliyor.
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun (EPDK) dünden itibaren geçerli tarifesine göre, konutlarda kullanılan elektriğin fiyatı yüzde 5,6 ticarethanelerde ve sanayide kullanılan elektriğin fiyatı yüzde 5,7 artırıldı.
EPDK’nın kararında, “1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından uygulanacak aktif elektrik enerji toptan satış tarifesi hakkında: ***Dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışlarıyla görevli tedarik şirketlerine yapılan satışlarda 15.4894 kuruş/kWh uygulanmasına. ***Dağıtım şirketlerine genel aydınlatma kapsamında yapılan satışlarda 29.000 kuruş/kWh uygulanmasına karar verilmiştir.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) tarafından uygulanacak aktif elektrik toptan satışı, 3 aylık dönemi içeriyor. Kararla birlikte bir kilovatsaat elektrik konutta 71,02 kuruştan 75,10 kuruşa, sanayi kullanımında 70,97 kuruştan 75,06 kuruşa ve ticarethanelerde 94,44 kuruştan 99,87 kuruşa yükseltildi. EÜAŞ tarafından 1 Ekim 2020 tarihi itibarıyla uygulanacak aktif elektrik enerji toptan satış bedeli, dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp enerji satışları ile görevli tedarik şirketlerine yapılan satışlarda kilovatsaat başına 13,2’den 15,4 kuruşa çıkarıldı.
Dağıtım şirketlerine genel aydınlatma kapsamında yapılan satışlarda ise kilovatsaat başına 29 kuruş olarak uygulanacak. Öte yandan, bu yılın ekim dönemi için tedarik edilen birim enerji miktarı başına öngörülen Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyeti revize edildi. Kurul kararına göre, bu yıl için öngörülen YEKDEM maliyeti megavatsaat başına ortalama 104 lira 4 kuruş oldu. i
TRT PAYI DA YÜKSELDİ
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) maliyeti de revize edildi. Kurul kararına göre, bu yıl için öngörülen maliyet megavatsaat başına ortalama 104 lira 4 kuruş oldu.
Habertürk’ün aktardığına göre ise elektrikten, yüzde 2 TRT payı alınıyor. Bu zamla birlikte elektrikte ticarethanelerden alınan TRT payı 1.08 kuruştan 1.16 kuruşa, konutlarda 0.72 kuruştan 0.78 kuruşa çıktı. Sanayiden, TRT payı alınmıyor. Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) aktif elektrik enerji toptan satış tarifesi de arttı. Buna göre EÜAŞ’ın ‘toptan elektrik satış fiyatı’ (kilovatsaat başına) 13,20 kuruştan 15,48 kuruşa yükseldi.
‘SON 3 YILDA AVRUPA ŞAMPİYONU OLDUK’
Güç Bedeli Hariç (kr/kWh) tek zamanlı tarife ocak ayında 48,7941 olan fiyatlandırma Temmuz ayında sabit tutulmuş ve 3 ay zam yapılmayacağı açıklanmıştı. Ancak geçtiğimiz yıl temmuz ekim ayları arasında bu fiyat 42,2127 idi. Bu fiyat 51,7407 oldu. Geçtiğimiz yıldan bu yana yapılan zam ise yüzde 22,57’ye ulaştı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın sanayi, ticarethane ve konutlarda kullanılan elektriğin fiyatına yüzde 5,6 ile yüzde 5,7 zam yapılmasını eleştirerek “Vatandaş, esnaf, sanayici indirim beklerken elektrikte zam yapılıyor. Son zamla birlikte, son 3 yılda elektrik fiyatları yüzde 82 artmış oldu. Avrupa şampiyonluğunu bırakmıyoruz” dedi. Son 2 yılda elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 60 ile yüzde 70 oranındaki zamlardan sonra 9 milyonu aşkın abonenin elektrik ve doğalgazının kesildiğini hatırlatan Akın şunları söyledi: “Pandemi öncesi elektrik faturasını ödeyemediği için elektriği kesilen 9 milyonu aşkın vatandaşımız vardı. Pandemi sürecinde borcu ödeyemeyenlerin sayısı arttı. Şimdi bir de elektriğe zam yapıldı. Evine ekmek götüremeyen insanlarımız faturayı nasıl ödeyecek? Kış kapıda! Vatandaş indirim beklerken, esnaf, sanayici indirim isterken zam yapmak milletin aklıyla alay etmektir.”