AMin yaptığı açıklamada, Endonezya hükümetinin, işgal altındaki Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri konusunda insan haklarını koruma çabalarının devam ettiğini belirtti. Amin, insan haklarının korunmasına yönelik Endonezya’nın tutarlı bir tavır sergilediğini belirterek, ‘’Çin’i insan haklarını korumaya davet ediyoruz. Myanmar ve Çin de dâhil dünyadaki tüm tarafların insan hakları konusunda daha açık ve şeffaf olmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Çin’in ‘’eğitim merkezi’’ adını verdiği kamplardaki işkence ve asimilasyon politikasını inkâr ettiğini söyleyin Amin, ‘’Halen insan haklarını koruma ilkelerini destekliyoruz. Uygur Türklerine insanlık dışı davranış sergilendiği iddiaları konusunda Çin’in açık olmasını istiyoruz” diye konuştu. Öte yandan Amin, Muhammadiyah ve Nahdlatul Ulama gibi Endonezya’daki İslâmi kuruluşların, Uygur konusunda ‘’sessiz kalmaları’’ yönünde Çin tarafından maddi olarak desteklendiği iddialarını da ilgili kuruluşların yalanladığını kaydetti.
ABD, DOĞU TÜRKİSTAN’I POLİTİKA MALZEMESİ YAPIYOR
Çin ile emperyal dünya düzeninin kontrolü konusunda mücadele eden ABD ise, zerrece umursamadığı Müslüman Uygur Türklerine yönelik zulmü, Çin’e karşı kendi ekonomik çıkarı için savunma peşinde. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlallerine tepki gösteren Türk futbolcu Mesut Özil’e “destek” verdi. Pompeo, Arsenal’de oynayan Türk futbolcu Özil’in, Çin’e yönelik tepkisini paylaştığını belirtti. Washington Post gazetesinde yer alan bir haberde de Çin’in, Doğu Türkistan’daki kamplarda Uygurlu Türklerin zorla çalıştırıldığı belirtildi.