Barış Müzakeresi İstanbul'da
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde saat 15.45'te başlayan toplantı 3 saat 30 dakika sürdü. Toplantı sonrası kameralar karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın İstanbul'da gerçekleşecek olan Rusya-Ukrayna barış müzakerelerinden önce heyetlerle bir araya geleceklerini belirtti.
Erdoğan, "Ukrayna-Rusya savaşında krizin uzlaşma görüşmeleri için çaba gösteren tek ülke neredeyse biziz"
"Heyetlerin İstanbul'da yapacağı görüşme öncesi taraflarla kısa bir görüşme yapacağız"
"Rusya-Ukrayna krizinde bizi taraf yapmak isteyenlerin kurduğumuz barış köprüsünü yürekleri daralarak izlediklerini biliyoruz"
YAP-İŞLET-DEVRET
"Kamu özel iş birliği modeli ile yap-işlet-devret modeliyle 1915 Çanakkale Köprüsü'nü ülkemize hediye ettik"
Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "Yap-İşlet-Devret" modelini anlattı.
Erdoğan, "Devletin imkânlarını biz milletin emrine veriyoruz
Hayat pahalılığı başta olmak üzere önümüzde olan sorunları çözecek olan da yine biziz.
Türkiye'yi bölgesinin lideri, sözü dinlenen ülkesi haline çıkardık.
Ülkemizin vakti, enerjisi yıllarca vesayet anlayışı içinde heba edilmiştir" dedi.
"PUTİN VE ZELENSKİY İLE GÖRÜŞMEMİZ OLUMLU İSTİKAMETTE"
Ukrayna-Rusya savaşında krizin uzlaşma yoluyla çözülmesi için çaba gösteren neredeyse tek ülke biziz. Herkesin tahrik peşinde koştuğu günlerde biz taraflara her fırsatta barışın tesisini telkin ettik. Toplantı öncesi heyetlerle bir araya gelerek görüşme yapacağız. Putin ve Zelenskiy ile görüşmemizin olumlu istikamette ilerlediğini söyleyebiliriz.
Rusya-Ukrayna krizinde ülkemizi savaşın tarafı yapmak için var güçleriyle çalışanların bizim kurduğumuz barış köprüsünü yürekleri daralarak izlediğini biliyoruz.
'ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ' NÜ TAKDİR ETMENİZ SİZİ KÜÇÜLTMEZ
Aynı çevrelerin ülkemizin son 20 yılda ortaya koyduğu büyük kalkınma hamlesinin sembollerinden olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün görkemli görüntüsü altında ezildiklerinin de farkındayız. Ülkemizi ve milletimizi hedef alanlara mesajımızı altını çizerek tekrarlıyorum: Unutmayın, orta açıklıkta daha önce Japonya 1 numara iken şu anda bu köprümüz dünyanın 1 numarası olmuştur. Sizden takdir beklemiyoruz ama takdir etmeniz sizi küçültmez, büyütür.
YAP-İŞLET-DEVRET NEDİR BİLMEZLER
Güçleri yetse inanın her türlü ihaneti yapabilirlerdi. Bir mahkeme kararını yanlış anlayarak 'Üçüncü köprü artık iki beton kuleden ibaret' manşeti atanların sefilliklerini unutmadık. Aynı güruh Çanakkale'deki köprü için de demediklerini bırakmadı.
Çanakkale Köprüsü'nün bir diğer önemi 'yap-işlet-devret' dediğimiz yöntemle ülkemize kazandırdığımız son büyük şaheser olmasıdır. Ama Bay Kemal yap-işlet-devret ne demektir bilmez, anlamaz. Bu eserin ihtişamını insanların kafasında soru işaretleri oluşturarak gölgelemek isteyenler hemen harekete geçti. 'Geçmediğimiz köprünün parasını ödüyoruz' çarpıtması yaptılar.
AVRASYA TÜNELİ AÇIKLAMASI: "DEVLET EN AZ 140 MİLYON DOLAR ALACAK"
Ola ki bu yalanlar sebebiyle tereddüde düşen vatandaşlarımız varsa projelerin ne anlama geldiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Kamu özel ortaklığı projeleri tüm dünyada yaygın kullanılan bir altyapı modelidir. Sadece 2021'de bu modelle 35.6 milyar dolarlık yatırım yapılmıştır. Türkiye bu modeli en verimli şekilde kullanan Avrupa'da üçüncü dünyada 13. ülke durumundadır.
Yapılan analizler Hazine'ye olan yükün neredeyse sıfırlanacağını, bir sonraki yıldan itibaren de katlanarak artan gelir haline dönüşeceğini gösteriyor. Bu modelin 2003-2021 yılları arasında hayata geçirilen yatırımların ülkemizin milli gelirine 395 milyar dolar, istihdama 1 milyon kişi katkısı zaten olmuştur.Arsa ve arazilerin KDV oranını da yüzde 8'e indirerek inşaat sektörünün üzerindeki finansman yükünü azaltıyoruz.
İmalat aşamasında ödedikleri KDV'leri istisna kapsamına alabilen ihracatçılara bunun yerine ihracat bedelinin belli bir oranına kadar iade yapılması da bir tercih olarak sunulacaktır.
Yeni yöntemle imalatçılar yatırımlarını bitirdikten sonra KDV iadesi talep etmek yerine KDV ödemeden aynı işlemleri yapabilecekler.
Tıbbi cihazların KDV'sini yüzde 18'den yüzde 8'e indiriyoruz.
Tohum, fide teslimlerinde KDV'yi yüzde 1'e, süt toplama tankları gibi kimi ürünlerdeki KDV'yi yüzde 8'e indiriyoruz.
Oto galericilerinin araç alım satımında elde ettikleri kar ile yat, kotra, tekne ve gezinti gemileri satışında yüzde 1 olan KDV'yi yüzde 18'e yükseltiyoruz.
Vereceğimiz bir diğer güzel haber de ülkemizi elektrikli otomobil üssü haline getirecek çalışmalarla ilgili. TOGG başta olmak üzere elektrikli otomobil üretimi ve kullanımındaki gelişmeleri dikkate alarak yüksek hızlı şarj istasyonlarının konusunda yeni adımlar atıyoruz. 81 ilimizin tamamında bin 500'den fazla yüksek hızlı şarj istasyonu kurulmasına yönelik çalışmalara 300 milyon liralık destek sağlıyoruz. Açıklamalarında bulundu.