Esed rejimi Interpol'e yeniden üye yapıldı

Interpol Suriye'deki savaş nedeniyle üyeliğinden çıkardığı Esed rejimini yeniden üyeliğe kabul etti. Bu karar Esed rejimine ne gibi avantajlar sağlayacak?

Eklenme Tarihi: 05 Eki 2021
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Esed rejimi Interpol'e yeniden üye yapıldı

Savaş ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Suriye'deki rejimi üyelikten çıkartan Interpol, Suriye adına Beşar Esed rejimini yeniden üyeliğine kabul etti.

Kısaca Interpol olarak bilinen "The International Criminal Police Organization" (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) 1954'te "suçluların yakalanması için uluslararası işbirliği yapılması" gerekçesiyle kuruldu.

190 üye ülkeye sahip olan bu teşkilat Birleşmiş Milletler'in ardından en büyük uluslararası kurum olarak biliniyor.

Esed rejimini, iç savaşın ilk yıllarında üyelikten çıkartılmıştı

Interpol, Suriye İç Savaşı'nın ilk yıllarında Esed rejimini "suçun ve insan hakları ihlallerinin kaynağı haline geldiği" gerekçesiyle üyelikten çıkarmıştı. Teşkilat, aldığı yeni kararla Suriye'yi temsilen Esed rejimini yeniden üyeliğe kabul etti.

"Rejimin insan hakları ihlalini artıracak bir hamle"

TRT World'ün haberine göre, Esed rejiminin yeniden Interpol'e kabulü, rejiminin insan hakları ihlallerini artıran ve bu ihlalleri yurt dışına taşımasını sağlayan bir hamle olacak.

Esed rejimi Interpol'ü kullanarak yurt dışındaki muhaliflerinin ve Suriyeli mültecilerin iadesini isteyebilecek, onlar hakkında kırmızı bülten çıkarabilecek.

Dahası Esed rejimi yeniden üyeliğe kabulüyle Interpol'ün "güvenli küresel polis iletişim ağı"na iletişim imkanı elde etmiş olacak ve buradan bilgi alabilecek.

"Interpol'ün kötüye kullanılması mağdurlarını" temsil etme konusunda uzmanlaşmış Washington merkezli bir avukat olan Yuriy Nemets, Esed rejiminin yeniden Interpol üyeliğine kabulüne dair yaptığı yorumda, "Interpol, Birleşmiş Milletler'den daha büyük, bu yüzden baskıcı rejimlerin rakiplerine zulmetmek açısından verdiği yetenekleri hayal edin," diyerek geçmişten bu yana yapılan Interpol'ün baskıcı rejimlerin muhaliflerine suç yaftası vurmasına ve onları yurt dışında da rahat bırakmamasına yaradığı eleştirisini tekrarladı.