Eski Aktroll, İktidardaki Aktroll Gruplarını Ve Çalışma Sistemlerini İtiraf Etti

Eskiden Aktrollerin önde gelen isimlerinden olan Orhan Sarıkaya Aktroll yapılanmasını anlattı. Sarıkaya “Şu an Berat Albayrak, Süleyman Soylu ve Metin Külünk’e bağlı gruplar var.” dedi. Sabah ve ATV’de çalışan, ardından Ümraniye Belediyesi’nde görev yapan ve iktidarı eleştirince ‘Gönüldaşım’ dediği Aktroller’in hedefi haline gelen Orhan Sarıkaya nasıl troll olduğunu, trollerin çalışma biçimlerini ve muhalif isimlere nasıl … Eski Aktroll, İktidardaki Aktroll Gruplarını Ve Çalışma Sistemlerini İtiraf Etti Devamı »

Eklenme Tarihi: 21 Haz 2022
4 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 21 Haz 2022
Eski Aktroll, İktidardaki Aktroll Gruplarını Ve Çalışma Sistemlerini İtiraf Etti

Eskiden Aktrollerin önde gelen isimlerinden olan Orhan Sarıkaya Aktroll yapılanmasını anlattı. Sarıkaya “Şu an Berat Albayrak, Süleyman Soylu ve Metin Külünk’e bağlı gruplar var.” dedi.

Sabah ve ATV’de çalışan, ardından Ümraniye Belediyesi’nde görev yapan ve iktidarı eleştirince ‘Gönüldaşım’ dediği Aktroller’in hedefi haline gelen Orhan Sarıkaya nasıl troll olduğunu, trollerin çalışma biçimlerini ve muhalif isimlere nasıl kampanya düzenlediklerini anlattı. Muhalifleri hedefleyen kampanyaların AKP Genel Merkezi’nden geldiğini anlatan Sarıkaya, şu anda Berat Albayrak, Süleyman Soylu ve Metin Külünk’e bağlı grupların olduğunu öne sürdü.

Halk TV’den Seyhan Avşar’a Troll çalışmasının perde arkasını anlatan Orhan Sarıkaya’nın açıklamaları şu şekilde:

Aktroll olma süreciniz nasıl başladı? Tweetler atmaya ilk ne zaman başladınız?

Benim bir gazetecilik geçmişim var. Bu işi seven birisiyim. Hal böyle olunca o dönemki Ümraniye Belediyesi Başkanı Hasan Can bizi topladı. Twitter yeni ortaya çıkmaya başlamıştı. ‘Herkesin sosyal medya hesabı açmasını’ ve ‘hükümete destek vermesi gerektiğini’ belirtti. ‘Tamam’ diyerek bu işe giriştik ve çok ciddi kitlelere ulaşmaya başladık.

Kamuoyu Aktrolleri oldukça merak ediyor… Yapısından biraz bahseder misiniz?

Öncelikle ilk troll çalışmasını Ahmet Davutoğlu ve ekibi başlattı. Para verilen bir ekibi vardı. Başında ise Taha Ün bulunuyordu. Şu an ise 3 tane troll grubu var. Berat Albayrak’ın, Süleyman Soylu’nun ve Metin Külünk’ün grubu. Ama Külünk’ün grubu deyince şöyle bir şey algılanmasın kendisi kişileri toplayıp para dağıtan biri değil. Bunun dışında onun bir troll kitlesi var. Ufak tefek yardım ettiği kişiler vardı.

Bu troll grupları arasında bir çekişme var mıydı?

Bizler Berat Albayrak’ı hiçbir zaman sevmedik. Ne politikalarını tasvip ettik, ne de yaptıklarını. Külünk ve Soylu grubu beraber hareket ediyordu. Ancak biz ekip olarak onlardan önceyiz. Zaten Soylu darbe girişimi sonrası bakan oldu. Soylu ile Metin Külünk’ün karşı karşıya gelmesi ise Sedat Peker’e kadar dayanıyor. Külünk ile Peker’in arası iyiydi. Ne zamanki Sedat Peker isimleri ifşa etmeye başladı… Soylu, Sedat Peker’i yurtdışından almaya çalıştı. Peker’i alamadı çünkü onu koruyanlar da vardı. Hatta Soylu’nun görevden affını istediği akşam da kendisine destek verdik.

Peki atılacak tweetler, etiketler nasıl belirleniyordu?

Çekirdek bir kadro vardı. 8-10 kişilik bir arkadaş çevremiz vardı. Konu gündeme geldiğinde bizler trend topic’i belirliyorduk. Hepimizin güçlü takipçileri vardı.

Bu çekirdek kadro ile bir araya geliyor muydunuz?

Tabii ki. Bir araya gelip yemekler yiyip, çaylar içiyorduk. Sohbetler ediyorduk. Sosyal medya kampanyalarını konuşuyorduk. Şehir dışından gelenler dahi vardı. Sosyal medya bir iştir. Sosyal medya bir algı operasyonu ile sizi bir anda mükemmel bir insan olarak tanıtır. 2 saat sonra ise sizi yerin dibine batırır. İnsan içine çıkamazsınız. Bir algı operasyonudur.

Peki belirlenen kampanyaları daha geniş gruplara nasıl ulaştırıyordunuz?

Whatsapp grupları üzerinden. Ancak ben o gruplara girmiyordum.

Aranızdan biri mi kararı diğerlerine iletiyordu?

Evet… Oradan da diğer gruplara yayılıyordu.

Aktrollerin yalanlar üzerinden saldırdıkları kampanyaları bu çekirdek kadroda mı belirliyordunuz?

Hayır.. O kampanyalar genel merkezden geliyordu.

Aktrollere herhangi bir ödeme yapılıyor muydu?

Trollerin bazısı maaşlı, bazısı gönüllü. Tweet başına para alan da var, aylık maaş alan da var. Ben ayrıldığım için geçen sene duyduğum 300-500 TL veren de var. ‘Bir tane tweetimizi atar mısın’ diyor. Aylık bir asgari ücret veren de var. Özellikle ev hanımlarını bu konuda mükemmel ayarlıyorlar. Bu para bir yerden birisine geliyor ve daha sonra bu para dağıtılıyor.

Peki muhalefet partilerine yönelik nasıl kampanyalar yürüttünüz?

Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik en büyük kampanyamızı hatırlamıyorum. Ancak çok kampanya yürüttük. Canan Kaftancıoğlu’na yönelik en büyük kampanyamız ise eşinin tabağında domuzun olduğu kampanyaydı. Türkiye bir mozaik. Alevisiyle, Sünnisiyle… Türk toplumunun içerisinde nereden bakarsanız bakın yüzde 70’i bir inanç mensubu. Oruç tutmaz, namaz kılmaz, akşamları rakısını içer. Ancak domuz yemez. ‘Rakıyı içiyorum diye domuz mu yiyeceğim’ der. Bu kampanyayı biz hazırlamadık. Canan Kaftancıoğlu gollük malzeme verdi. Selahattin Demirtaş’ın ise, ‘Başkan Apo’nun heykelini’ dikeceğiz sözleri kampanyamız için yeterliydi. Ayrıca Demirtaş’tan haz almayan insanlarız. Bizden kimse ondan haz almaz. Onun için birçok kez #terörist etiketiyle yazmışızdır. Ahmet Davutoğlu’na yönelik kampanyalarımız da oldu.

Türkiye seçime doğru gidiyor. Seçim öncesi Aktrollerin bir kampanya çalışması var mıydı?

Her seçim öncesi sosyal medya kampanyalarımız olurdu. AKP Genel Merkezi’nden capsler hazırlanıp ve bir şekilde bize ulaştırılıyordu. Biz de ona göre yazıyorduk. Şimdiki seçim için yapılan bir kampanya var mı bilmiyorum.

‘Kampanya bir şekilde bize ulaştırılıyordu’ diyorsunuz. Kim ulaştırıyordu?

Kuyruğunu bulmaya çalışıyorsunuz. Bu işin kuyruğu Fahrettin Altun’dur.