Eski çalışanları Tesla’ya ‘toplu işten çıkarma’ davası açtı
ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın mayıs ve haziran aylarında işten çıkardığı eski çalışanları, şirkete karşı dava açtı.
Çalışanlar, şirketin işten çıkarmalarla ilgili önceden bildirimde bulunmadığını dolayısıyla bu kararının federal yasaları ihlal ettiğini dile getirdi.
Dava, haziran ayında Tesla’nın Nevada’daki gigafactory fabrikasından çıkarıldıklarını belirten iki çalışan tarafından Teksas’ta açıldı.
Davaya göre, Nevada’daki fabrikada 500’den fazla çalışanın işine son verildi.
Başvuru dilekçesine göre çalışanlar, şirketin işten çıkarmalarla ilgili federal yasalara uymadığını ve 1988 tarihli İşçi Uyum ve Yeniden Eğitim Bildirim Yasası (WARN) uyarınca 60 günlük bir bildirim süresi gerektirdiğini öne sürüyor.
Ayrıca davacılar, ülke genelinde mayıs ve haziran aylarında önceden haber verilmeksizin işten çıkarılan tüm eski Tesla çalışanları için “toplu işten çıkarma” davası statüsü talep etti.
Şikayet dilekçesinde, “Tesla, çalışanlara o an itibarıyla işten çıkarıldıklarını ve kararın da an itibarıyla geçerli olacağını bildirmekle yetindi” denildi.
İşten çıkarılanların sayısıyla ilgili detay vermeyen Tesla ise davayla ilgili yorum taleplerini de yanıtsız bıraktı.
Dünyanın en zengin kişisi olan Tesla CEO’su Elon Musk, ay başında Amerikan ekonomisiyle ilgili “süper kötü hislere” sahip olduğunu söylemiş ve Reuters tarafından görülen bir e-postaya göre de Tesla’nın personel sayısını yaklaşık yüzde 10 oranında azaltması gerektiğini belirtmişti.
Haziran ayında işten çıkarılan John Lynch ve Daxton Hartsfield tarafından açılan davada, 60 günlük bildirim süresine ilişkin ücret ve sosyal haklar talep ediliyor.
Çalışanların avukatı Shannon Liss-Riordan, yaptığı açıklamada, “Tesla’nın gerekli bildirimi yapmadan bu kadar çok kişiyi işten çıkararak federal çalışma yasasını açıkça ihlal etmesi şok edici” değerlendirmesinde bulundu.
Tesla’nın bazı çalışanlara sadece bir haftalık kıdem tazminatı teklif ettiğini belirten avukat Liss-Riordan, şirketin bunun karşılığında eski çalışanlardan ibraname almaya çalıştığını ancak bunu engellemek için de mahkemeye acil durum dilekçesi yazdığını aktardı.
Katar Ekonomik Forumu’nda konuşan ve davayı “önemsiz” olarak nitelendiren şirketin sahibi Elon Musk ise, “Hiçbir dayanağı olmayan önleyici bir dava hakkında çok fazla yorum yapmayalım” ifadesini kullandı.
Ayrıca Musk, “Tesla ile ilgili her şey, ister önemli olsun ister önemsiz, çok fazla tıklanıyor. Bahsettiğiniz davayı da önemsiz kategorisine koyuyorum” sözleriyle Teksas’taki Bölge Mahkemesi’nde açılan davayı ciddiye almadığını dile getirdi.