Eyleme Katılan ODTÜ'lü Öğrencilere Yaptırım Geliyor!

ODTÜ Rektörü Verşan Kök, eylemlere katılan, rektör ve yöneticileri eleştiren öğrencileri yurtlardan atmanın yollarını arıyor. Kök’ün, özellikle eylemlerde ön safta yer alan 24 öğrenciyi mutlaka cezalandırmak istediğini üniversitede dillendirdiği öğrenildi.

Eyleme Katılan ODTÜ'lü Öğrencilere Yaptırım Geliyor!
25 Nis 2022 12:57:33

Yurtlar Yönetmeliği’nde değişiklik yaparak, üniversitede eylemlere katılan öğrencilerin yurttan atılmasını sağlayan taslağın, yarın (26 Nisan) ODTÜ Senatosu ve Üniversite Yönetim Kurulu’nun yapacağı ortak toplantıya getirilmesi ve öğrencilerin yurtlardan atılmasının önünü açacak düzenlemenin görüşülmesi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre ODTÜ Senatosu ve Yönetim Kurulu salı günü ortak toplantı yapacak. Toplantıda, Yurtlar Yönetmeliği 15. maddesinde değişiklik yapılması da görüşülecek. ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği’nin 15. maddesinde , “Yetkililerden izin almaksızın yasalara aykırı biçimde, üniversite veya yurt müdür ve yöneticilerinin herhangi birine karşı yönetimin bir kararını protesto etmek amacıyla her çeşit gösteri düzenlemek, gösteri veya boykot eylemine katılmak ve bu konuda öğrencileri kışkırtmak” yurttan kesin çıkarmayı gerektiren durumlar arasında yer alıyor.

Yönetmelikte yer alan bu maddenin fiili olarak uygulanmadığı, ancak ODTÜ Rektörü Verşan Kök’ün bu maddeyi genişleten bir taslak hazırlattığı öğrenildi. Maddenin, “Üniversitedeki tüm yöneticiler” olarak genişletilmesi durumunda, üniversite içinde yapılan eylemlerden ceza alan öğrencilerin yurttan çıkarılmasının önü açılacak. Öğrenciler hem Disiplin Yönetmeliği hem de Yurtlar Yönetmeliği üzerinden iki ayrı cezaya tabii tutulabilecek.

“Senato üyelerine toplantı yapmaksızın evrakı gönderiyor”

ODTÜ öğrencileri, konuya sosyal medya üzerinden tepki göstermeye başladı. ODTÜ’nün eski bir öğretim üyesi ise Rektör Verşan Kök’ün Senato’ya ilişkin uygulamalarına tepki gösterdi. Eski öğretim üyesi, Rektör Verşan Kök’ün Senato’nun geleneğine ve işlevine aykırı uygulamalar yaptığını belirterek, şunları söyledi:

“Verşan Kök özellikle ’24 öğrenciyi cezalandıracağım’ diye bir aydır konuşuyor. Senatonun gündeminde yönetmelik değişikliği ve 24 öğrencinin disipline verilmesi olmamakla birlikte Yönetim Kurulu üzerinden bu değişikliğin toplantı gündemine getirilmesi bekleniyor. Rektör Verşan Kök çok farklı uygulamalar yapıyor. ODTÜ geleneğinde Senato her zaman rektör ve rektörlüğün üstündedir ama o, senatoyu arka bahçesi olarak kullanmaya çalışıyor. Senato üyelerine toplantı yapmaksızın karar evrakı gönderiyor ve imzalatıyor.”



0 Yorum

Yorum Yaz