EYT’de maaş için yol haritası belli oldu

EYT’lilerin maaş bağlanma işleminin tamamlanmasının ardından mobil bankacılık ya da ATM’ler yerine doğrudan banka şubelerine başvurması gerekiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında başvuran yaklaşık 1.5 milyon kişiden 300 binden fazlasının işlemleri sonuçlandırılırken, yüzbinlerce vatandaş, aylıklarının bağlanmasını bekliyor. Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre; yoğun başvurular, işlem sürecini uzatırken, vatandaşların e-Devlet’te gördüğü her ibare, başvurunun olumsuz sonuçlandığı … EYT’de maaş için yol haritası belli oldu Devamı »

Eklenme Tarihi: 26 Nis 2023
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Nis 2023
EYT’de maaş için yol haritası belli oldu

EYT’lilerin maaş bağlanma işleminin tamamlanmasının ardından mobil bankacılık ya da ATM’ler yerine doğrudan banka şubelerine başvurması gerekiyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamında başvuran yaklaşık 1.5 milyon kişiden 300 binden fazlasının işlemleri sonuçlandırılırken, yüzbinlerce vatandaş, aylıklarının bağlanmasını bekliyor.

Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre; yoğun başvurular, işlem sürecini uzatırken, vatandaşların e-Devlet’te gördüğü her ibare, başvurunun olumsuz sonuçlandığı anlamına gelmiyor. Aylıkları bağlanan, ancak belirttikleri hesaplara bakiye yansımayanların ise doğrudan bankalara başvurması gerekiyor.

EYT yasasının çıkmasıyla birlikte yüzbinlerce vatandaş, SGK merkezleri ve e-Devlet üzerinden emeklilik başvurularını yapmaya başladı. Normal dönemlerde emekli aylığı başvuruları iki hafta içinde sonuçlandırılırken, aynı anda yüz binlerce EYT’linin emeklilik başvurusunda bulunması ise bu süreci uzattı.

EYT’liler bu süreçte aylıklarıyla ilgili aşamaları e-Devlet’ten takip ediyor. EYT’lilerin emeklilik başvurularının değerlendirilmesinde, işe giriş tarihlerinin kanun kapsamına girip girmediği ve en çok hangi kurum altında prim ödendiğine bakılıyor.

Yapılan sorulamalarda “evrak beklemede” ifadesiyle belirtilen bu aşamadan sonra da ne kadar aylık bağlanacağı ile ilgili hesaplama çalışmaları yapılıyor. Son alarak da aylık bağlanması ile ilgili bilgi veriliyor. Yasanın çıkması ile birlikte, özellikle çalışmayan durumdakilerin emeklilik için yoğun başvuruda bulunduğu, sıranın çalışan EYT’lilere gelmesiyle başvuruların biraz daha azalması ve süreçlerin hızlanması öngörülüyor.

Özellikle evrakı işleme alınanların, bu süreçte SGK’ya yeni bir başvuru yapması, işlemleri çabuklaştırmıyor. Başvurularında “gelen evrak dosyasına kaldırılmış” uyarısı alanların ise, taleplerinin reddedilme ihtimaline karşı SGK’ya başvurmalarında fayda var.

Mart ayında aylık başvurusunda bulunanlar, aylık bağlanma işlemlerinin mayıs ayında sonuçlandırılması halinde farkını mayıs ayı içinde alacak. EYT’lilerin ilk aylıklarında, birkaç aylık uzun gecikmeler yaşanması öngörülmüyor.

Maaş bağlanma işlemi tamamlanan bazı EYT’liler, aylıklarını belirttikleri hesaplarında göremeyince, ilk aylıklarının doğrudan doğruya hesaplara değil, seçilen bankanın havuzuna düştüğünü öğrendi. Bu durumdaki vatandaşların, aylıklarını alabilmesi için mobil bankacılık ya da ATM’ler yerine doğrudan bankalara başvurması gerekiyor.

EYT’liler ilk aylıklarını isimleri ve kimlik numaralarıyla bankadan alabiliyor. EYT’den emekli olanlar, gelecek aylarda ise aylıklarını hesaplarından çekebilecekler.

EYT başvurusu yaparken banka tercihinde bulunmayanların aylıkları ise doğrudan PTT’ye yatırılıyor. Hak sahiplerinin, aylık bağlanma sürecinde e-Devlet üzerinden ilk aylığın bağlanıp bağlanmadığını kontrol etmesi de önem taşıyor.