Ticaret Bakanlığı verilerinden hazırlanan derlemeye göre, Kovid-19 salgını sürecinde piyasada aksaklıklara sebep olan haksız ve rekabeti bozan faaliyetlerin önlenmesi için yapılan çalışmalar kapsamında, 16 Nisan 2020 tarihinde Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik ile üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk faaliyetlerini engellemek ve gerekli görülen durumlarda idari para cezası vermek amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu kurulmuştu.
Kurulun görev ve yetkileri, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarının denetlenmesi ve idari para cezalarının uygulanmasına yönelik usul ve esaslar 28 Mayıs 2020 tarihinde çıkartılan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği sayesinde belirlenmişti.
Ticaret Bakanlığına gelen fahiş fiyat artışlarına yönelik şikayetler sonrasında geçen yıl başta büyük şehirler olmak üzere bir çok markete, pazar yerlerine ve toptancılara yönelik 81 ilde denetimler düzenlendi.
Denetimler kapsamında, arz talep dengesiyle uyuşmayan fiyat artışları yapılan ürünler tespit edilerek denetlenen firmalardan alış ve satış faturaları gibi gerekli bilgi ve belgeler istendi. Ulaştırılan belgeler ve firmaların savunmaları Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna sunuldu.
ZİNCİR MARKET DENETİMLERİ AĞIRLIK KAZANDI
Geçen yıl özellikle zincir marketlerde temel gıda ve ihtiyaç maddelerinde fahiş fiyat artışlarına yönelik şikayerler sonrasında müfettişler, ülke gneelinde faaliyet gösteren, en yaygın şube ağına sahip zincir marketleri inceleme altına aldı.
Bakliyat, yağlar, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze ile temizlik malzemelerinin fiyatları kontrol edildi.
Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, göreve başladığı günden bu yana toplamda 17 toplantı gerçekleştirdi ve toplamda 896 firmaya 25 milyon 448 bin 428 lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.