Fahrettin Koca: Haziran sonuna kadar 40 yaş üstü herkes aşılanmış olacak

Ellerinde 28 milyon doza yakın bir aşının bulunduğunu belirten Koca, “Bunun 20 milyonu vatandaşlarımıza yapıldı. Elimizde 8 milyon doz aşı kaldı. Bu sebeple aşılanma yaşını 55’e indirdik” dedi.

Fahrettin Koca: Haziran sonuna kadar 40 yaş üstü herkes aşılanmış olacak
26 Nis 2021 14:19:28

Koca, “Çok daha fazla aşımızın olması gerekmiyor muydu? Niye aşılama hızlı ilerleyemiyor?” sorusu üzerine “Nisan ayı içerisinde 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu, yollayamadılar. Bu firmanın üretim eksikliğinden değil, Çin hükümetinin üretilen aşıları kendi ülkesi için kullanmasından kaynaklanıyor” dedi.

Bakan Koca şöyle devam etti:

“BioNTech ise biliyorsunuz 4.5 milyon doz almıştık. 30 milyona tamamlayacağız. Haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz gelmiş olacak. Bu sayıyı 60 milyona revize etmeye çalışıyoruz. Uğur Şahin hoca ile sürekli temas halindeyim. Pazartesi tekrar görüşeceğim.”

Koca, Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısıyla ilgili testlerin de olumlu sonuçlandığını aktardı. “Ön anlaşma aşamasındayız. Bu hafta açıklama yapacağız. Önemli miktarda bir bağlantı yaptık. Kaç doz olduğunu hafta içi açıklayacağım” bilgisini veren Koca, haziran ayı sonuna kadar 40 yaş üstü herkesi aşılamayı hedeflediklerini söyledi.

Ağustos, eylül, ekim aylarında aşılamada sorun kalmayacağını düşündüğünü ifade eden Koca, hem üretim kapasitesinin giderek arttığını hem de yeni aşıların devreye girdiğini söyledi.

Bakan Koca “40 yaş üstü nüfus 35 milyon. Bunun yaklaşık 3 milyonu hastalığı atlattı iyileşti. Kalan 32 milyon vatandaşımızın da gene yaklaşık 12 milyonu aşılandı. 20 milyon kişiyi de haziran sonuna kadar aşılarsak 40 yaş üstü herkes aşılanmış olacak” dedi

“Anlaşmalar bazında bakacak olursak Çin, Rus ve Alman aşılarından toplam 210 milyonluk bir anlaşmayı haziran sonuna kadar sağlamış durumdayız. Ama tedarik durumu önemli. Biz gene de aksamaları da dikkate alarak Haziran sonunda 40 yaş üstü aşılanmamış kimse kalmamasına çalışıyoruz. ABD’de aşılama 18 yaşa indi. Biz de ağustos ayında bu seviyeye gelmeye çalışacağız.”



0 Yorum

Yorum Yaz