Faize dayalı; “borçlan-faizini öde-borcu ödemek için yine borçlan” stratejisi vatandaşı da, ekonomiyi de perişan ederken, üretime dayalı ekonomik sistemi oturtmak yerine, fert fert, kurum kurum faiz bataklığına saplanmaya devam ediyoruz. Sadece 2016 yılında 58 milyar lira peşin peşin faiz lobisine yem edildi. Kredi kartı ile kelepçelenmiş milyonlar, sanayi üretiminde görülen düşüş ve dövizin yüksek ateşi ‘ekonomik alarm’ veriyor.
ÇARE; FAİZSİZ ÜRETİM EKONOMİSİ
Borç ve faiz üzerine kurulu mevcut ekonomik sistem artık işlev görmez hale geldi. Her yıl faiz kanallarına milyarlarca lira akıtılırken, birkaç sene öncesine kadar 2 liranın altında seyreden dolar ve avro rekor üstüne rekor kırıyor. Avro 3,55’e, dolar 3,20’ye doğru eğilim gösterirken, 1 milyon vatandaş, kredi kartı borcu yüzünden bankaların takibinde. Ek olarak sanayi üretiminde yüzde 4’e yaklaşan düşüş, ‘kan emici faiz sistemiyle buraya kadar’ dedirtiyor. Tüm bu keşmekeşin içerisinde kurtuluşun yegane reçetesi, kesin ve kararlı bir şekilde faizden arındırılmış üretim ekonomisine dönmek.
FAİZE 58,4 MİLYAR
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2016 yılında 540 milyar TL bütçe gelirinin öngörüldüğünü ve bunun tam 58,4 milyar lirasının faize aktarılacağını açıklamıştı. AĞBAL, önceki gün yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı: “Bir süredir piyasalarda bir yavaşlama var. İlk iki çeyrekte ekonomi belli bir seviyede gittikten sonra üçüncü çeyrekte bir yavaşlama var. Hükümet olarak piyasaların canlanması için her tedbiri aldık.”
DOLAR 3,20’YE DOĞRU!
Her gün yeni bir rekor kıran dolar ve avro, yeni tarihi zirveleri gördü. 3,18 seviyesini aşan dolar rekorunu tazelerken, 3,52’yi geçen avro da yeni zirvesine çıktı. Bir yandan ABD başkanlık seçimleri diğer yandan da ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikası dünya piyasaları üzerindeki baskıyı artırıyor. Başkanlık yarışına dair son anketlerde Hillary Clinton’ın önde görünmesi, doların güçlenmesini sağladı. Yurt içinde ise yaşanan siyasi gelişmeler ve Türkiye’nin çevresindeki artan jeopolitik riskler para piyasalarını, özellikle de döviz kurlarını sallamaya devam ediyor. Her gün yeni bir rekor kıran dolar ve avro, dün de yeni tarihi zirvelerini gördü. 3.18 seviyesini aşan dolar rekorunu tazelerken, 3.52’yi geçen avro da yeni zirvesine çıktı.
KREDİ VE KART BORCUNDAN 1 MİLYON KİŞİ TAKİPTE
Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısı, 749 bin kişi olurken; bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takiptekilerin sayısı ise 1 milyonu aştı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezinin Negatif Nitelikli Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Eylül 2016 Raporu yayımlandı. Rapora göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe girenlerin sayısı, yılın 9 ayında 2015’in aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 1 milyon 10 bine geriledi.
SANAYİ ÜRETİMİ S.O.S VERİYOR
SANAYİ üretimi bir önceki aya kıyasla yüzde 3,8 düştü. İmalat sanayiinde, Eylül’e göre yüzde 3,9’luk daralma dikkat çekti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, Eylül’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya kıyasla yüzde 3.8 düştü. İmalat sanayinde, Eylül’e göre yüzde 3.9’luk daralma dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, Eylül’de Ağustos ayına göre yüzde 3.8 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise Eylül’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.1 düşüş gösterdi. Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, Eylül’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.1 azalış kaydedildi.
İMALAT SANAYİ DARALDI
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, Eylül’de bir önceki aya göre imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3.9, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.9, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3.3 düştü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 14.2 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayisinde bir önceki aya göre en fazla düşüş yüzde 20.4 ile mobilya imalarında gerçekleşti.