Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Amjad Barham, İsrail’in Gazze’ye yönelik devam eden bombardımanı nedeniyle bölgedeki okulların yüzde 90’ından fazlasının yıkıldığını söyledi. 630 bin öğrencinin eğitimden mahrum kaldığını belirten Bakan Barham, 9 bin 500 öğrencinin İsrail saldırıları nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Bakan, “bombalamalara rağmen eğitimin Gazze Şeridi’nde tekrar başlaması için” karar alındığını duyurdu.
Filistin Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Amjad Barham, Gazze Şeridi’ndeki eğitim durumunun trajik olduğunu ve işgalci İsrail’in Filistinli çocukların geleceğini yok etmek istediğini söyledi. İsrail saldırıları nedeniyle bölgedeki okulların yüzde 90’ından fazlasının yıkıldığını belirten Bakan Barham, yaklaşık 630 bin öğrencinin eğitimden mahrum kaldığına dikkat çekti.
Bakan, “9 bin 500 öğrenciyi İsrail saldırısında kaybettik… Bu saldırganlığın devam etmesi ve halkımıza yönelik yürütülen acımasız savaş nedeniyle 5 bini engelli olmak üzere 15 bin yaralı öğrenci var” dedi.
“HER ŞEYE RAĞMEN EĞİTİM”
İşgalden önce Gazze Şeridinde üniversite okuyan öğrenciler hakkında bilgi aktaran Bakan Barham, saldırılar nedeniyle 88 binden fazla öğrencinin eğitim alamadığını, üniversite binalarının yüzde 80’inin yıkıldığını bildirdi. Mısır’a giden 19 bin öğrenci olduğunu dile getiren Bakan Barham, “Mısır’daki yetkililerle yürüttüğümüz ortak çabayla onlara okullarına dönme ve eğitimlerini tamamlama imkânı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
Gazze’de eğitimin devam etmesi için çalışmalar yürütüldüğüne vurgu yapan Bakan Barham, “Rastgele bombalamalara rağmen eğitim hayatının çadırlar aracılığıyla Gazze Şeridi’nde yeniden başlaması, Gazze’de ve dışında bulunan tüm öğrenciler için online eğitim ve lise sınavlarının yapılması kararını aldık” ifadelerini kullandı.
EĞİTİM MERKEZLERİ BARINAK OLDU
WAFA’da yer alan habere göre, Gazze’de 309 okuldan 290’ı yıkıldı. Geri kalan okullar ise yerinden edilmiş kişiler için sığınak olarak kullanılıyor. BM Filistin Mülteci Ajansı, UNRWA’ya bağlı eğitim merkezlerinin İsrail’in Gazze işgalinden etkilenmediğini, ancak birçoğunun yerinden edilmiş kişilerin kaldığı tesislere dönüştürüldüğünü bildirdi.