Türkiye'nin yoğun girişimlerinin ardından Cezayir'in de desteğiyle Filistin tasarısını görüşmek üzere Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, özel oturumda toplandı. Oturumda, ABD'nin BM Güvenlik Konseyinde veto edilen, Filistin halkı için koruma isteyen tasarı tekrar görüşüldü ve oylamaya sunuldu.
120 ülke Filistin'e sahip çıktı
İsrail Gazze'de aşırı güç kullandığı için kınandı ve Filistin halkı için koruma talep eden tasarı 120 oyla kabul edildi. 8 ülke karşı çıktı, 45 ülke ise çekimser kaldı.
ABD'nin, Filistin halkı için koruma talep eden kararda Hamas'ın kınanmasını istediği değişiklik teklifi Genel Kurul'da kabul edilmedi.
Tasarıda neler var?
Kararda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nden 60 gün içerisinde Filistinli sivillerin güvenliği ve refahı için yapılması gerekenlerin yer aldığı rapor isteniyor.
Tasarı, İsrail'in orantısız güç kullanımını durdurmasını ve Gazze'deki ablukanın kaldırmasını öngörüyor.
Filistinlilerin güvenliği sağlanacak
Ayrıca işgal altındaki Filistinlilerin güvenliğinin sağlanması için de öneriler sunulması çağrısı yapıyor.
Genel Kurul kararlarının yasal olarak bağlayıcılığı yok ancak ülkelerin görüşünün yansıtılmasını sağlıyor.
İsrail savaş suçu işliyor
Genel Kurul öncesi, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden İsrail'e ciddi bir uyarı geldi.
Örgüt, İsrail'in Gazze'de göstericilerin ölümüne neden olan aşırı güç kullanımının savaş suçu teşkil edebileceğini söyledi.
120'den fazla şehit, 14 bine yakın yaralı
Filistinliler 30 Mart'tan bu yana devam eden Büyük Dönüş Yürüyüşü'nde, İsrail kurşunlarına direniyor.
İsrail askerleri, 120'den fazla Filistinliyi şehit etti, 14 bine yakın Filistinliyi de yaraladı. Gösterilerde yaralananların 1191'i çocuk, 471'i kadın.
ABD veto etti
ABD, Kuveyt'in sunduğu ve Filistin halkı için koruma talep eden BMGK tasarısını veto etmişti.
Tasarıya Kuveyt, Bolivya, Çin, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Fransa, Kazakistan, Peru, İsveç ve Rusya destek vermiş, konseyin daimi üyelerinden İngiltere ve geçici üyelerinden Polonya, Hollanda ve Etiyopya ise çekimser kalmıştı.
Washington'un karşı tasarısı reddedildi
Filistin halkı için koruma talep eden tasarıyı veto eden ABD, Hamas'ın kınanmasını istediği karşı tasarısını oylamaya sunmuştu.
Bu tasarı, gerekli 9 oya ulaşılamadığı için kabul edilmemişti. Tasarıya ABD sadece kendisi destek vermiş, Rusya, Kuveyt ve Bolivya karşı çıkmış, 11 ülke ise çekimser kalmıştı.
Tehditlere rağmen Genel Kurul'da kabul edildi. Trump’ın bu kararına karşı çıkan tasarı, geçen yıl aralık ayında BM Genel Kuruluna taşındı.
ABD'nin tehditlerine rağmen 128 ülke tarafından desteklenerek kabul edilmişti.