Fıstıklı Baklava Tarih Mi Oluyor?
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım "Fıstıktaki fahiş artış son buluncaya kadar üyelerimize fıstıklı baklava üretmeme çağrısı yaptık'' dedi. Bazı uyanıklar ise ceviz ve Antep fıstığı yerine kurutulmuş maydanoz, bezelye ve yer fıstığı kullanıyor.
Fıstık fiyatının son bir ayda 240 TL'den 440 TL'ye yükseldiğini söyleyen Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, fıstıklı baklava üretmeyeceklerini söyledi. Yıldırım ''Fıstık bu sene yok diyenler piyasaya korku salıyorlar" dedi.
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Başkan Mehmet Yıldırım, bir ay içinde fıstık fiyatının 2 katına çıktığını ve tatlı sektörünün iş yapamaz hale geldiğini ifade etti.
Yıldırım, stokçuların fıstıkla yaptığı bu spekülasyon başta baklava sektörü olmak üzere, dondurma, künefe, pasta, lokum, helva ve çikolata sektörüne çok ciddi zarar verdiğini, devletin bu gidişe "Dur" diyerek sektörü sıkı denetlemesini talep ettiklerini açıkladı.
Fıstık Piyasasında Fahiş Artış
Fıstıktaki fahiş artış son buluncaya kadar üyelerine fıstıklı baklava üretmeme çağrısı yaptıklarını belirten Yıldırım, milli tatlı baklavayı stokçulara kurban vermeyeceklerini belirtti.
Fıstıkta kayıt dışılığın çok yüksek olduğunu ve bazı stokçuların kendi aralarında alım-satım yaparak fiyatları spekülatif bir şekilde yükselttiğine dikkati çeken Yıldırım, "Rekolte iyi olmasına rağmen stokçular piyasadan fıstığı toplayıp 'Fıstık bu sene yok' diye piyasaya korku salıyor. Bu durum ülkemiz ekonomisine ve fıstığa dayalı üretim yapan tüm sektörlere nefes aldırmıyor. Sektörde denetleyici ve belirleyici mekanizmaların oluşmamasından dolayı, bu boşluktan faydalanan karaborsa stokçuların piyasada başrol almasına neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.
Yıldırım "Çözüm olarak, öncelikle fıstık için çiftçiye verilen desteğin araziye değil de, ürüne verilmesini, bunun neticesi olarak fıstığın tam olarak kayıt altına alınmasını, fıstığı bir yatırım aracı olarak gören alakasız kişiler tarafından alınıp satılmasının engellenmesi, lisanslı depoculuğu genişleterek çiftçilerin ürünlerini lisanslı depoya verilmesi için gerekli argümanların oluşturulmasını, Gaziantep'teki fıstık halinin ciddi bir şekilde denetlenerek tüm firmaların kayıt altına alınması gerekiyor" dedi.
Yıldırım "Kayıt dışı çalışan esnafın da kayıt altına alınmasını, son günlerde fahiş bir şekilde yükselen fıstık fiyatlarını aşağı çekilebilmesi için ve stokçuların daha da fiyat yükseltme heveslerini yok etmek için, en azından 2 aylığına ithalatın serbest bırakılması ve gerekirse de ihracatın durdurulmasıyla alakalı çalışmalar yapılmasını sektör olarak talep etmekteyiz. Hazine ve Maliye Bakanlığıyla gerekli görüşmeleri BAKTAD olarak yaptık ve Bakanlıktan ithalata izin sözü aldık. İthalat serbestliği fiyatları ciddi oranda düşürmesini bekliyoruz" dedi.
Fiyatların rekor derece de artmasının merdiven altı üretim yapan tatlıcıları sevindirdiğini belirten bir firma yetkilisi ise "Merdiven altı üretimlerde insanlarımıza ne yedirildiği belli değil. Duyduğumuz kadarıyla yer fıstığı, Antep fıstık niyetine yeşil tahta boyası katılarak baklava üretiminde kullanılıyor. Kurutulmuş maydanoz toz haline getiriliyor. Bezelyeler çekilerek Antep fıstığı yerine baklavaya katılıyor. Bu tatlılar insanlarımıza yediriliyor" vurgusunda bulundu.