Fiyatları etkileme ve stokçuluğa verilecek cezalar arttırılıyor: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis

Eklenme Tarihi: 03 Haz 2022
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Fiyatları etkileme ve stokçuluğa verilecek cezalar arttırılıyor: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis

TBMM’ye sunulan yeni yargı paketine eklenen düzenlemelere göre, fiyatları etkileme ve stokçuluk suçlarını işleyenlere verilecek hapis cezaları arttırılacak. Yasanın mevcut halinde bu suçlara en fazla iki yıl hapis cezası verilebileceği düzenleniyor. Teklifte yer alan düzenlemelere göre, bu eylemlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Fiyatları etkilemeye dönük eylemler sonucunda gıda ürünlerinde veya işçi maaşlarında artma ya da eksilme olmuşsa, verilecek hapis cezası 4,5 yıla kadar çıkabilecek.

AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM’ye sunulan yargı paketine, stokçuluk ve fiyatları etkileme suçlarıyla ilgili verilecek cezaların arttırılması düzenlemeleri de eklendi.

Fiyatları etkileyene arttırımlı ceza

Teklifte yer alan düzenlemeyle, Türk Ceza Kanunu’nun “fiyatları etkileme” başlıklı 237. Maddesindeki hapis cezaları arttırılacak.

Buna göre, “İşçi ücretlerinin veya besin veya malların değerlerinin artıp eksilmesi sonucunu doğurabilecek bir şekilde ve bu maksatla yalan haber veya havadis yayan veya sair hileli yollara başvuran kimseye bir yıldan üç yıla kadar” hapis cezası ve adli para cezası verilecek.

Yapılan eylem sonucunda besin veya malların değerlerinde artış ya da eksilme olmuşsa, ceza yarı oranında artacak. Suçu işleyen kişinin piyasadaki aktörlerden biri olması halinde de yine verilen cezada yarı oranında artırım yapılacak.

Maddenin mevcut halinde, bu suça üç aydan iki yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Cezanın da ancak üçte biri oranında arttırılabileceği belirtiliyor.

Stokçuluğun cezası 3 yıla çıkıyor

Teklifle, TCK’nin, “mal veya hizmet satımından kaçınma” başlıklı, “stokçuluk” maddesi olarak bilinen 240. Maddesindeki hapis cezalarının da arttırılması düzenleniyor.

Buna göre, “Belli bir mal veya hizmeti satmaktan kaçınarak kamu için acil bir ihtiyacın ortaya çıkmasına neden olan kişiye de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Maddenin mevcut halinde bu suça 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.