Foto Galeri | Türkiye’de Görülmesi Gereken Antik Kentler-1

Dünyanın kültürel ve tarihsel olarak en zengin topraklarından olan Türkiye’de en güzel ve görülmeye değer bazı antik kentleri sizler için derledik. İşte, Türkiye’nin antik kentleri:

Foto Galeri | Türkiye’de Görülmesi Gereken Antik Kentler-1
03 Kas 2021 13:56:06

1- Anavarza Antik Kenti, Adana

Adana Kozan’da konumlanan, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan Anavarza Antik Kenti nam-ı değer “yenilmez şehir”. Efes Antik Kenti’nden daha büyük bir alanı kaplayan antik kent farklı medeniyetlerin izlerini barındırıyor. Antik çağların en büyük kenti olarak bilinen Anavarza, Kilikya Bölgesi’ndeki tek örnek olan 3 girişli zafer takı olmak üzere günümüze kadar korunarak gelen şehir kalıntıları ile hayranlık uyandırıyor.

2- Ani Ören Yeri, Kars

Türkiye-Ermenistan sınırına yakın bir noktada konumlanan Arpaçay Nehri kenarında kurulan Ani Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. “1001 Kilise Şehri” olarak da tarih ve arkeoloji sayfalarında anılan Ani Antik Kenti’nde Bagratuni Ermenileri’nden Bizanslılar’a, Selçuklular’dan Gürcüler’e kadar farklı devletlerin izlerini görmek mümkün. Tarih boyunca farklı uygarlıklara onlarca savaşa şahit olan Ani Antik Kenti’nin ayakta kalan kalıntıları arasında manastır, cami, kilise yapıları var.

3- Dara Antik Kenti, Mardin

“Doğu’nun Efes’i” olarak anılsa da aslında Dara Antik Kenti’nin eşi benzeri yok. Araştırmalara göre 507 yılında, Doğu Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırını Sasaniler’e karşı korumak için kurulan Dara Antik Kenti tarihi İpek Yolu üzerinde olmasıyla uzun yıllar önemli bir merkez olmuş. Dini, kültürel, askeri ve ticari bir merkezden kalan antik kent gören herkesi büyülüyor.

4- Göbeklitepe, Şanlıurfa

2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Göbeklitepe tarihe dair bildiklerimize yeni bir yön veren bir hazine. Harran Ovası’na hâkim bir noktada M.Ö. 9,500-8,000 yılları arasında tarihlenen ve yaklaşık 1500 yıllık bir dönemden kalan arkeolojik kalıntılar insanlık tarihine yeni bir ışık tutuyor. Göbeklitepe’de bulunan dikilitaşlar dünyanın en eski anıtsal yapıları arasında yer alıyor.

5- Nemrut Dağı, Adıyaman

Volkanik bir dağ, doğal anıt ve insan eliyle yapılan tarihi eser olarak büyük bir değer olan Nemrut Dağı 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. M.Ö. 1. yüzyılda burada hüküm süren Kommagene Kralı’nın tüm din ve kültürleri bir bayrak altında toplamak için tasarladığı düşünülen heykeller bugün bile gizemini ve görkemini korumaya devam ediyor. “Zeus’un göklerdeki tahtına en yakın yer” olarak bilinen Nemrut Dağı dev heykelleri, muhteşem gün doğumu ve gün batımı manzaralarıyla mutlaka görülmeli.

6- Aphrodisias Antik Kenti, Aydın

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Aphrodisias Antik Kenti’ne kavuşmamızı fotoğrafçı Ara Güler’in yolunu kaybedip, buranın fotoğraflarını çekmesine borçluyuz. Adını, aşk ve güzellik tanrıçası Aphrodite’den alan antik kent M.Ö. 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu egemenliğinin güçlenmesiyle kutsal bir öneme sahip olarak Aphrodisias ismini almış.

7- Uzuncaburç (Diocaesarea-Olba) Antik Kenti, Mersin

‘Doğu Akdeniz’in Efesi’ olarak bilinen Uzuncaburç Olba Antik Kenti ülkemizin kıymetli hazinelerinden biri daha.⁠ 2 bin 500 yıllık antik kent binlerce yıllık kilise, tapınak ve anıt mezarlarıyla bir tarihe tanıklık ediyor. Özellikle uzun sütunlarıyla Efes Antik Kenti’ni anımsatıyor.⁠ Silifke’ye 30 km mesafede olan antik kent Mersin rotasının vazgeçilmezi.

8- Alacahöyük, Çorum

İlk milli kazımız olan Alacahöyük Antik Kenti 4 farklı uygarlık katmanının izlerini taşıyan Anadolu’nun kıymetli hazinelerinden.  Eski Tunç Çağı Hatti dönemine ait olduğu anlaşılan kral mezarları ile bilim dünyasında ünlenen antik kentte Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu-Osmanlı dönemlerine ait izler de bulunuyor.



0 Yorum

Yorum Yaz