“Gazze’de İnsanlık Tehlikede”
Fransız doktor Pascal Andre ve emekli vatandaş Amina Mansouri, açlık grevi eylemleriyle ilgili değerlendirmelerini Anadolu Ajansı’na anlattı. Gazze’de görev yapan doktor Andre, 31 Mart’ta Marsilya’da başlattıkları açlık grevine ilk etapta 8 kişiyle katıldıklarını, bu sayının şu anda 15'e ulaştığını belirtti.
“Fransa’da 12 farklı şehri dolaştık, Gazze’deki saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladık,” diyen Andre, Batı'nın sessizliğinin bu durumu meşrulaştırdığını söyledi.
“Avrupa Sessiz Kalıyor, Biz Konuşmak Zorundayız”
Andre, Gazze’de çalıştığı sırada Filistinli meslektaşlarının “geri dönmeyin, çünkü biz yıllardır bu acıyı yaşıyoruz” dediklerini hatırlattı. Fransa ve Belçika’daki siyaseti değiştirmek için büyük çaba harcadığını söyleyen Andre, “Ancak her şey sistemli biçimde engellendi. Sessizlik ve korku hâkim,” ifadelerini kullandı.
“Soykırımı Durdurmak İçin Açlık Grevini Avrupa’ya Taşıyoruz”
Eylemlerini Avrupa geneline yaymak istediklerini ifade eden Andre, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu çalışanlarının da 24 Nisan’da Brüksel’de açlık grevine katılacağını açıkladı.
“Sessizlik, Gazze ve Batı Şeria’daki zulme boyun eğmektir. Bu artık soykırımdır. Avrupa'nın her yerinde vatandaş hareketimize devam edeceğiz. İsrail’in silahla desteklenmesi kabul edilemez,” dedi.
UCM Emri Uygulansın, İsrail ile İşbirliği Sonlandırılsın
Andre, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İşgalci İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkardığı tutuklama emrinin Fransa ve Avrupa genelinde uygulanmasını talep etti.
“İsrail ile işbirliği uluslararası hukuka aykırıdır. Avrupa siyaseti bu konuda sorumluluk almak zorunda. Filistin Devleti'nin birleşmesi için bu bir baskı aracıdır,” ifadelerini kullandı.
“Bu Vicdani Bir Eylemdir, Antisemitizm Değil”
Andre, eylemlerinin herhangi bir antisemitik yaklaşım taşımadığını vurgulayarak, “Hiçbir Yahudi’ye karşı bir amacımız yok. Bu hareket tamamen ahlaki ve vicdani bir duruş. Artık siyasetin vatandaşı susturmasına izin vermeyeceğiz,” dedi.
“Medya Sessiz, Ama Biz Kararlıyız”
Fransız medyasının açlık grevine yönelik ilgisizliğinden yakınan Andre, İsviçre’de de benzer bir medya sessizliğiyle karşılaştıklarını belirtti.
“Bunun tek nedeni korku,” diyen Andre, grevdeki kişilerin çoğunun Gazze’de yaşananlara birebir tanıklık etmiş sağlık çalışanları ve duyarlı vatandaşlar olduğunu belirtti.
“Siyaset Değişene Kadar Aç Kalacağız”
Andre, eylemlerinin kabul görmesi ve somut adımlar atılması halinde grevi sonlandıracaklarını söyledi. “12 kilo verdim ama durmayacağız. Gazze’deki doktorlar 25 kilo verip hâlâ çalışıyor. Sayımız her gün artıyor,” dedi.
“Uluslararası Hukuk İçin Sessiz Kalmayacağız”
Eylemin bir diğer katılımcısı Amina Mansouri ise 18 aydır İsrail karşıtı gösterilere ve boykot kampanyalarına katıldığını, ancak bunun yetersiz olduğunu belirtti.
“Bu açlık grevi, öfkemin ve insan hakları talebimin daha güçlü bir ifadesi. Eğer şimdi sessiz kalırsak, yarın başka halklar da aynı şeyleri yaşar. Hükümetler, ihlal ettikleri uluslararası hukuka artık saygı duymak zorunda,” dedi.