Fransa'da grevlerin 36'ncı gününde protestolar devam ediyor

Eklenme Tarihi: 09 Oca 2020
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Eyl 2024
Fransa'da grevlerin 36'ncı gününde protestolar devam ediyor

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin emeklilik reformuna karşı başlatılan grev 36'ıncı gününe girdi.

Bugün, Genel Emek Konfederasyonu'nun (CGT) çağrısıyla başta Paris olmak üzere birçok kentte düzenlenen gösterilere çok sayıda eylemci katıldı.

Son 34 yılın en uzun süren grevi, ülkenin büyük kentlerinde mağduriyetler yol açıyor. Özellikle kamu, sağlık ve ulaşım hizmetlerinde ciddi sorunlar meydana geliyor. Başkentte çok sayıda sokak, toplanmayan çöplerin bulunduğu konteynerler ile dolu.

Paris'te metro hatlarının büyük bölümü çalışmazken diğer hatlarda belirli saatlerde seferler yapılıyor. Ülkedeki tren seferlerinde de ciddi aksamalar yaşanıyor. Başkentte ve çevresinde yollarda yüzlerce kilometrelik araç kuyruğu oluşuyor.

Fransız bakan: Halkın geneli için bu reformu sonuna kadar götüreceğiz

euronews’e konuşan Ulaştırma'dan Sorumlu Devlet Bakanı Jean-Baptiste Djebbari, "Bunun hırsla bir alakası yok, Fransızların çoğunluğu için daha adil bir reform olacağını düşündüğümüz için bunu sonuna götürmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Fakat sendika sorumluları ile sosyal diyaloğunun devam etmesi gerektiğini de savunan Djebbari, "Beklenen uzlaşmaya ulaşmak için önümüzdeki günlerde ilerleme kaydedeceğimizi düşünüyorum" dedi.

Fransızların çoğunluğu reforma karşı

Son yapılan ankete göre, Fransızların yüzde 75'i reformun geri çekilmesini veya üzerinde değişiklik yapılmasını istiyor.

Başbakan Edouard Philippe, emeklilik sistemine tek bir düzen getirileceğini, çeşitli sektörlere tanınan ayrıcalıkların ve 42 emeklilik türünün peyderpey kaldırılacağını belirtmişti.

Emekli maaşının en az bin euro olacağını dile getiren Philippe, "Emeklilik yaşı 62 olarak kalacak ancak işçiler tam maaş almak için 64 yaşına kadar çalışacak." ifadesini kullanmıştı.

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, nakliye şoförleri, Fransız devletine ait elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF ve otomotiv üreticisi Renault personeli ile rafineri çalışanları bulunuyor.