Fransa Senatosu’nda siyonizm karşıtlığının 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngören bir yasa teklifini sunuldu. Yasa teklifi kabul edilirse, ihlalde bulunan kişiler beş yıla kadar hapis ve 100.000 Euro’ya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Fransız senatörler, İsrail’i eleştirenlerin hapis ve ağır para cezalarıyla cezalandırılmasını öngören bir yasa teklifi sundu.
Yasa teklifi, ihlalde bulunanların beş yıla kadar hapis ve 100.000 Euro’ya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacağı üç kademeli ceza öneriyor:
Madde 25: İsrail Devleti’nin varlığına 23. maddede belirtilen yollardan biriyle itiraz edenler bir yıl hapis ve 45.000 euro para cezasıyla cezalandırılır. “İsrail Devleti’ne karşı 23. maddede belirtilen yollardan herhangi biriyle işlenecek hakaretler, iki yıl hapis ve 75.000 euro para cezasıyla cezalandırılır.” “Aynı yolla İsrail Devleti’ne karşı nefreti veya şiddeti doğrudan kışkırtanlar beş yıl hapis ve 100 bin euro para cezasıyla cezalandırılır.” Tasarıda atıfta bulunulan 23. madde, “rahatsız edici” olduğu öne sürülen ifadelerin iletilmesine yönelik araçların kapsamlı bir listesini içeriyor:
“Kamuya açık yerlerde veya toplantılarda yer alan konuşmalar, sloganlar veya tehditler ya da sözlü veya görsel olarak satılan veya dağıtılan yazılar, baskılar, çizimler, gravürler, resimler, amblemler veya diğer yazılı ortamlar.” İsrail’in, İsrail’de yaşayan Yahudi olmayan bireylere ve özellikle de Filistin halkına yönelik muamelesi, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve İsrail’deki insan hakları grupları tarafından apartheid kavramı kullanılarak eleştirilmişti. Dolayısıyla Fransa’daki BM temsilcileri ve insan hakları aktivistleri, uluslararası kurumların resmi pozisyonlarını dile getirmesi halinde hapis ve para cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Tasarıyı eleştirenler, Fransa’ya veya diğer ülkelere hakaret etmeyi yasaklayan bir yasa olmadığına ve Senato’nun İsrail’e eleştirilere karşı diğer bir koruma sunmayı topluluklara verilmeyen bir koruma teklif edildiğine dikkat çekiyor.
Siyonizmi İsrail devletinin etno-milliyetçi bir varlık olarak var olması gerektiğine dair siyasi bir öneri olarak ele alan Fransız Senatosu, siyasi bir görüşe muhalefet etmeyi ve bundan kaynaklanan ırkçılığı suç saymayı teklif ettiği gerekçesiyle de eleştiriliyor.
İngiltere hükümeti de geçtiğimiz günlerde kamu kurumlarının Filistin topraklarından mal veya hizmet satın almasını yasaklayan bir yasa teklifi sunacağını açıklamıştı.