Associated Press haber ajansına konuşan Leggeri, “Yunanistan’daki durumdan endişe duyuyoruz ve bu nedenle oradaki faaliyetlerimizi ve Yunan yetkililere desteğimizi artıracağız” dedi.
Leggeri, Türkiye’den deniz ve karayoluyla daha fazla göçmen çıktıkça, Orta Akdeniz’den doğu Akdeniz’e doğru bir kayma yaşanıyor. Çok hızlı hareket ediyorlar, bu yüzden esnek olmak zorundayız” dedi.
Son haftalarda 10 bin aşkın insan, denize açılmaya uygun olmayan aşırı kalabalık botlarla Libya üzerinden Avrupa’ya geçmek için orta Akdeniz’den yola çıktı. 1700 göçmenin boğularak öldüğü düşünülüyor.
10 MİLYON EURO İÇİN…
BÜTÇE ÜÇ KATINA ÇIKARILDI
Akdeniz'de 19 Nisan'da teknelerinin batması sonucu İtalya'ya ulaşmak isteyen yüzlerce göçmenin hayatını kaybettiği facianın ardından olağanüstü toplanan AB zirvesinde, İtalya açıklarındaki Triton ve Yunanistan açıklarındaki Poseidon operasyonlarının bütçesinin üçe katlanması kararlaştırılmıştı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Nisan sonu düzenlenen zirvenin ardından yaptığı basın toplantısında, "Hayat kurtarmak sadece denizde insanları kurtarmakla olmaz. İnsan kaçakçılarını durdurmak ve düzensiz göçe çözüm bulmak da gerekir" dedi.
TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ ARTIRILACAK
Zirve kararlarında AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye, "İnsan kaçakçıları tarafından kullanılmadan önce tekneleri tespit etmeye, ele geçirmeye ve imhaya yönelik" muhtemel askeri operasyonun hazırlıklarını başlatma görevi verildi.
Öte yandan, Suriye ve Irak'taki durumla ilgili Türkiye'yle işbirliğini artırma kararı alan AB liderleri, göçmen akınlarıyla ilgili bilgi toplamaları ve yerel makamlarla işbirliği yapmaları için bölgedeki kilit ülkelere göç uzmanları gönderilmesi konusunda anlaştı.