Bilindiği üzere Furkan Vakfı Danimarka şubesindeki görev değişikliğine isyan eden bir grup, cemaatten ayrılmış ve bunu sosyal medyada yayarak büyük bir fitneye sebep olmuştu. Bununla yetinmeyen asiler verdikleri hibeden geri dönerek şube binasının kendilerine ait olduğunu iddia etmişlerdi ve orada devam eden vakıf üyelerini gayri hukuki olarak üyelikten çıkarmışlardı. Bu olaylar üzerine Alparslan Kuytul Hoceefendi haklı oldukları halde aradaki problemin çözümü için İslami çözüm açısından hakeme gidilmesini istemiş, fitnenin büyümemesi için gerekli adımları atmıştı.
Gidilen hakem sürecinde ise hakemler fıkha bağlı kalmaksızın muhakeme (hakka göre hükmetme) yolunu değil de müsalaha (arabuluculuk) yoluna giderek binanın yarı yarıya paylaşılmasına hükmetmişler bunu da yayınladıkları açıklamada belirtmekten sakınmamışlardı.
Bunun üzerine Alparslan Kuytul Hoceefendi hakemlerin şer'i bir hüküm vermediklerini belirtmiş fakat söz verdikleri için hükme razı olduğunu canlı yayından ilan etmişti. Asiler ise hakem sürecinden sonra yarı yarıya paylaşımın şartı olan yönetim kurulunda da yarı yarıya üyelik şartını çiğneyerek resmen hakemlerin hükmünü çiğnediler.
Son olarak hadlerini iyice aşan asiler ve peşlerine taktığı serseri bir grup çekiç, içki şişesi, bıçak ve çivili sopa 14 Aralık Çarşamba günü gece geç saatlerde, Merkezden yayınlanan tefsir dersini dinleyerek vakıf binasından dağılan gruba saldırdı.
ilgili haber ;
Furkan Vakfı Mensuplarına Saldırı!Gelinen bu noktada Furkan Vakfı üyeleri Kopenhag’daki vakıf binasının cemaatten ayrılanlara mı yoksa cemaate mi ait olduğu hakkında dünyaca ünlü fıkıh âlimlerinin görüşlerine başvurdu. Dünyaca ünlü âlimlerin verdikleri fetvada Furkan Vakfı mensuplarının haklı olduğu ortaya çıktı.
İlgili Haber;
Furkan Vakfı'nın Kopenhag’daki Vakıf Binası Hakkında Dünyaca Tanınmış Alimlerden Fetva!
Furkan Vakfı'nın Kopenhag’daki Vakıf Binası hakkında 3. Fetva da Prof. Dr. Orhan Çeker’den geldi.
Konu ile ilgili fetva;
Soru:
Birçok yerde şubeleri olan, kurucusu ve idare meclisi olan, bağış ve hibelerle kurulmuş olan bir vakıf vardır. Bütün şubelerde bu vakıfta hizmet veren herkes vakfın idare meclisine ve kurucusuna tâbi olmaktadır ve idare meclisinden çıkan kararlara bağlı kalmaktadırlar. Bu vakfın şubelerinin birinde bazı kişiler vakıftan ayrılmaya ve tek başlarına çalışmaya karar verseler, bu şube için önceden verdikleri ya da halktan topladıkları malların tamamını veya bir kısmını geri almaları caiz olur mu? Bizim sayımız daha çok ve “Biz hizmet için para topladık, vakıf adına değil” deseler ve bir çok kimsenin parası ile alınmış olan vakfın binasında hak sahibi olduklarını iddia etseler bu iddiaları kabul edilir mi? Birisi için toplanan para ona verildikten sonra “onun için vermedim” denilebilir mi? Denilirse bu iddia kabul edilir mi? Vakıflardan bazı kimseler ayrıldıklarında vakfın ismi ile toplanmış paraların ve mülkün bir kısmını isteyip biz ayrı bir vakıf kuracağız, bu parayı orda kullanacağız derlerse kabul edilir mi?
Cevap:
Orhan Çeker: Vakıf için toplanan para vakfın olmuştur. Ayrılacak olanlar daha önce topladıkları paraları vakfın amacı doğrultusunda harcamak şartı ile ancak ve ancak vakıf yöneticilerinin rızası ile alabilir. Ayrılıp, hayır doğrultusunda başka bir vakıf kurup, önceden para aldıkları kişilerden yeni vakıf için para alabilirler.