Fransa’nın başkenti Paris’in kuzeyinde 2017 yılında 22 yaşındaki siyahi bir futbolcuya ‘copla tecavüz’ etmekle suçlanan üç polis memurunun yargılanmasına başlandı.
Fransa’da polis şiddetinin simgesi olarak gösterilen ve mağdur siyahi gençte kalıcı sakatlık bırakan ‘coplu tecavüz’ saldırısının zanlısı üç güvenlik görevlisinin duruşması Paris’te başladı.
Paris’in Aulnay-sous-Bois banliyösünde, 2 Şubat 2017’deki Theo Luhaka isimli siyahi gence yönelik polis şiddeti ve tecavüz ülkede geniş yankı uyandırırken, ülke genelinde protestolara neden oldu.
Haklarındaki ağır suçlamalara rağmen masa başı işlerde çalışmak üzere görevlerine devam eden üç polisin bugün Bobigny banliyösündeki Seine-Saint-Denis ceza mahkemesinde başlayan duruşması, iki hafta sürecek.
Polislerden ikisi ağırlaştırılmış kasıtlı şiddet suçlamasıyla, üçüncüsü ise kalıcı yaralanmaya yol açan kasıtlı şiddet suçlamasıyla yargılanacak.
Başlangıçta Luhaka’ya tecavüz etmekle suçlanan üçüncü polisin daha sonra kasıtlı şiddet suçundan yargılanması kararlaştırıldı.
Fransa’da protestolara yol açan polis saldırısı
Paris’in Aulnay-sous-Bois banliyösünde yaşayan Theo isimli 22 yaşındaki genç, 2 Şubat 2017’de rutin kimlik kontrolü sırasında 3 polis tarafından durdurulmuştu.
Polislerden ikisi tarafından tutulurken, diğer polisin copla cinsel saldırısına uğradığı belirtilen Theo’ya saldırı anının çevredeki bir kişi tarafından kaydedilerek yayınlanması sonrası Fransa genelinde protesto gösterileri başlamıştı.
Vaka Fransa’da polis şiddetinin sembolü haline gelmişti.
Futbolu bırakmak zorunda kaldı
Olay olduğunda 22 yaşında, Brüksel’deki bir takımda profesyonel futbola adım atmak üzere olan Luhaka, spor hayatına son vermek zorunda kaldı.
Fransız basını, başka mahalleye taşınan ve annesiyle birlikte yaşayan Luhaka’nın başından geçen olayların ardından içine kapalı bir yaşam sürdüğünü yazdı.
Luhaka, son olarak Le Parisien’e verdiği demeçte, “Ben saldırıyı yaşadığım gün öldüm.” diyerek tepkisini gösterdi.
Kendisi ve ailesinin sadece adalet istediklerini ve duruşmanın “polis karşıtı” olarak görülmesini ya da büyüdüğü Paris’in kuzeyindeki banliyölerde gerilim yaratmasını istemediklerini kaydeden Luhaka, duruşmalar nedeniyle tepki göstermek isteyenlere sağduyu ve sukunet çağrısı yaptı.
Luhaka, karakolda başka bir memurun yardımına geldiğini ve ambulans çağırdığını, o gece ameliyata girene kadar yanında kaldığını söyledi.