Milli Savunma Bakanı, Türkiye’nin ihaleye açtığı ve Çinli CPMIEC firmasının en iyi teklifi verdiği hava savunma füze sistemi projesinin, NATO’ya entegre edilmeyeceğini söyledi.
Söz konusu sistemin, Türkiye'nin savunması için milli sistemlere entegre edileceğini ve NATO'ya entegre edilmeden kullanılacağını kaydeden Yılmaz, cevap yazısında, "Proje dış finansman kredisi ile finanse edilecektir. Proje kapsamında teklif değerlendirme süreci tamamlanmış olup, yeni bir resmi teklif alınmamıştır" ifadelerine yer verdi.
ABD ve NATO tepkili
Türkiye ile füze savunma sistemi ihalesinde en iyi teklifi veren Çinli şirket arasında Eylül 2013’ten beri süren müzakerelerde henüz sonuç alınmadı. Çin’den gelecek sistemin NATO’ya uyumlu olmadığı gerekçesiyle, ABD ve NATO ihaleye tepki gösteriyor.
İhaleye en iyi teklif veren Çinli CPMIC firmasıyla görüşmeler sürerken dönemin NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, “Bizim için önemli olan üye devletlerin satın aldıkları sistemin diğer devletlerdeki sistemlerle uyuşması. Türkiye’nin de buna uymasını bekliyorum” demişti.
CPMIEC’e İran, Kuzey Kore ve Suriye'ye silah sağladığı gerekçesiyle yaptırımlar listesinde tutan ABD’den de tepki var. Tepkiyi ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki dile getirmiş, “Türk hükümetine, NATO sistemleriyle veya kolektif savunma kapasitesiyle uyumlu çalışmayacak bir füze savunma sistemiyle ilgili olarak, ABD’nin yaptırım uyguladığı bir şirketle anlaşma görüşmelerine yönelik ciddi kaygılarımızı ilettik” demişti.
Türkiye, NATO'nun ikinci büyük orduya sahip üyesi. Ancak ordunun uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi yok.