Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNCTAD), İsrail'in abluka altında tuttuğu Gazze şeridinin 2020 yılında ‘yaşanılmaz' bir bölgeye dönüşeceği uyarısını yaptı. Kuruluş, bu tahminin mevcut ekonomi eğilimlerinin gelecek beş yıl boyunca aynı şekilde devam etmesine bağlı olarak hesaplandığını belirtti.
UNCTAD'nin yıllık raporuna göre, bu sonucun en önemli nedenleri yüksek nüfus artışına bağlı olarak meydana gelecek sosyal, sağlık ve güvenlik sorunları.
Kuruluşun ekonomik uzmanları yüksek nüfusun, 2006 yılından bu yana İsrail'in ablukasının altındaki Gazze için yeni bir sorun olmadığına dikkat çekerek şeridin altı yılda yaşadığı üç savaşın bu sorunu ayrı bir boyuta taşıdığını belirtiyor.
UNCTAD, İsrail ablukasının zaten çok zayıf bir biçimde yürüyen yeniden inşa çalışmalarını sabote ettiğini, üretime mahal vermediğini, anlamlı bir ekonomi canlanması için yeterli zaman sağlamadığını ve Gazze'dekileri fakirleştirdiğini ortaya koydu.
Rapor, savaşların ardından bölgede meydana gelen yıkımı telafi etmek için yeniden inşa çalışmalarının çok yavaş yürümesi ve ekonomik kriz nedeniyle Gazze Şeridi'nde sosyo-ekonomik şartlarının İsrail'in bölgeyi işgal ettiği 1976 yılından bu yana en kötü seviyesine geldiği sonucuna varıyor.
Dünyanın en kalabalık yerlerinden biri
Akdeniz'in doğu kıyısında yer alan Gazze Şeridi, dünyanın en büyük ‘açık cezaevi' olarak tanımlanıyor. İsrail, Mısır ve Akdeniz'le çevrili Şerit, İsrail'in uyguladığı abluka nedeni ile dış dünyayla bağlantısı yok denilecek kadar az. Yeryüzü ölçümü 362 kilometre karelik alanda yaklaşık 1,8 milyon kişi yaşıyor. Bu rakam Gazze Şeridi'ni dünyanın en kalabalık alanları listesinin üst sıralarına taşıyor.
İsrail'in 2014'te 51 gün boyunca Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılarda 2,100'den fazla Filistinli ölmüştü. Okul ve hastaneler dahil çok sayıda tesis ve yerleşim alanları yerle bir oldu. Savaşın bitmeüzerinden bir yıl geçmesine rağmen verilen yardım sözlerinin yerine getirilmediği ve İsrail'in ablukası nedeni ile yeniden inşa çalışmalarında ilerleme kaydedilmedi. Evi yıkılan Gazzelilerin büyük kısmı hâlâ evsiz.
AFP